GES promotion practice
GES Promotion PS Strategic Educational Leadership and Management Past Questions and Answers
Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 20 of 66 questions in Strategic Educational Leadership and Management.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Which of the following is a division under the jurisdiction of the Deputy Director General (Management Services) of the Ghana Education Service?
A. Special Education Division
B. Secondary Education Division
C. Technical and Vocational Education Division
D. Supply and Logistic Division
Answer: D. Supply and Logistic Division
2. Decentralization takes all the following forms but
A. Decongestion
B. Delegation
C. Deconcentration
D. devolution
Answer: A. Decongestion
3. The use of a physical punishment for class management is called
A. time out technique
B. satiation technique
C. extinction technique
D. corporal punishment
Answer: D. corporal punishment
4. The father of modern theory of management is
A. Henry Fayol
B. Max Weber
C. Gullick
D. Tyler
Answer: A. Henry Fayol
5. Person who possesses qualities of leadership is
A. Leader
B. Officer
C. Manager
D. Administrator
Answer: A. Leader
6. The power is concentrated in the hands of one or few people in
A. Control
B. Command
C. Centralization
D. Decentralization
Answer: C. Centralization
7. What is central to administration?
A. Organization
B. Coordination
C. Communication
D. Decision making
Answer: D. Decision making
8. Leadership is the ability
A. To achieve organizational goals
B. To influence
C. To motivate
D. All of the above
Answer: D. All of the above
9. The chief responsibility of the headteacher is
A. Maintain school records
B. Handle discipline problems
C. Provide leadership in instructional plan
D. Organize and administer the guidance programmed
Answer: C. Provide leadership in instructional plan
10. Execution of plans and decisions is the part of
A. Planning
B. Organizing
C. Coordinating
D. Commanding
Answer: D. Commanding
11. Who is called father of scientific management theory
A. Terry and Franklin
B. Henry Fayol
C. Fredrick Tylor
D. Elton Meo
Answer: C. Fredrick Tylor
12. Laissez Faire administration is based on
A. Mutual sharing
B. Non – interference
C. Dictatorship
D. None
Answer: B. Non – interference
13. The criticism most frequently leveled at school administration is that:
A. They like praise
B. They are too lazy
C. They do not know teacher
D. They fail to provide leadership
Answer: D. They fail to provide leadership
14. The function of educational administration and management is
A. Instructional tasks
B. Non instructional tasks
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)
15. Authoritative administration is based on
A. Mutual sharing
B. Non interference
C. Interference
D. Dictatorship
Answer: D. Dictatorship
16. The degree to which organizational resources contribute to productivity is
A. Out put
B. Production
C. Efficiency
D. Effectiveness
Answer: C. Efficiency
17. Fayol's functions of management include:
A. Planning, designating, completing, cooperating.
B. Punishing, commanding, organising, coordinating, controlling.
C. Preparing, commanding, operating, consulting, controlling.
D. Planning, commanding, organising, coordinating, controlling.
Answer: D. Planning, commanding, organising, coordinating, controlling.
18. Who is the father of operational management theory?
A. Terry and Franklin
B. Henry Fayol
C. Fredrick Tylor
D. Elton Meo
Answer: B. Henry Fayol
19. The power delegated throughout an organization is
A. Control
B. Command
C. Centralization
D. Decentralization
Answer: D. Decentralization
20. Democratic administration is based on
A. Mutual sharing
B. Dictatorship
C. Non interference
D. None
Answer: A. Mutual sharing
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising