GES promotion practice
GES Promotion PS Past Questions and Answers
Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 20 of 1182 questions.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Nowadays, the most effective mode of learning is
A. Self-study and Face-to-face learning
B. e-learning
C. Blended learning
D. Both e-learning and blended learning
Answer: D. Both e-learning and blended learning
2. On which animal Pavlov conducted his experiment
A. Rat
B. Cat
C. Dog
D. Bird
Answer: C. Dog
3. To compile the information into pattern and propose a plan is called
A. analyzing
B. evaluating
C. originating
D. synthesizing
Answer: D. synthesizing
4. The school policy should be determined by:
A. Citizens
B. Headmasters
C. Citizens and educators
D. The professional educators
Answer: C. Citizens and educators
5. Who studied statistical study of the transmission of various traits?
A. Lamarck
B. Darwin
C. Galton
D. Weismann
Answer: C. Galton
6. Vagal tone has been used as a measure of physiological regulation because:
A. It measures the parasympathetic nervous system
B. It's non-invasive
C. It's related to control by the brain of heart rate in response to arousal
D. All of the above
Answer: D. All of the above
7. The main schools of management thought are:
A. Comprehensive, human resources, continuous, systems.
B. Scientific, technical, social, human relations.
C. Classical, human relations, systems, contingency.
D. Classical, human resources, systems, contingency.
Answer: C. Classical, human relations, systems, contingency.
8. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of
A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision
9. Experimental designs are characterized by:
A. Normative data
B. Controlled conditions
C. Automated Stimulation
D. All of the above
Answer: B. Controlled conditions
10. Which of the following is a division under the jurisdiction of the Deputy Director General (Management Services) of the Ghana Education Service?
A. Special Education Division
B. Secondary Education Division
C. Technical and Vocational Education Division
D. Supply and Logistic Division
Answer: D. Supply and Logistic Division
11. Nowadays, the most effective mode of learning is
A. Blended learning
B. E-learning
C. Both (a) and (b)
D. Self-study
Answer: C. Both (a) and (b)
12. Reliability of an assessment relates to the __________ of an assessment.
A. quality
B. relevance
C. usefulness
D. consistency
Answer: D. consistency
13. FCUBE was introduced in the year
A. 2004
B. 1995
C. 1998
D. 2000
Answer: B. 1995
14. The school policy should be determined by:
A. Citizens
B. Headmasters
C. Citizens and educators
D. The professional educators
Answer: C. Citizens and educators
15. The standard deviation is the __________ of the variance.
A. cube
B. cube root
C. square
D. square root
Answer: D. square root
16. How many management levels have Ghana Education Services?
A. 7
B. 12
C. 4
D. 10
Answer: C. 4
17. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty?
A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation
D. Superannuation
Answer: D. Superannuation
18. The individual in the group given the task of directing and coordinating is
A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor
19. A stimulus that elicits a response before the experimental manipulation is a (an):
A. Response stimulus
B. Unconditioned stimulus
C. Generalized stimulus
D. Conditioned stimulus
Answer: B. Unconditioned stimulus
20. Decentralization takes all the following forms but
A. Decongestion
B. Delegation
C. Deconcentration
D. devolution
Answer: A. Decongestion
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising