GES promotion practice

GES Promotion PS Monitoring, Supervision and Quality Assurance Past Questions and Answers

Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 20 of 34 questions in Monitoring, Supervision and Quality Assurance.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of

A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision

2. The individual in the group given the task of directing and coordinating is

A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor

3. The individual in the group given the task of directing and coordinating is

A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor

4. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of

A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision

5. A classroom teacher is applying for a supervisory position. With regards to this process, it would be considered unethical for the teacher to ……………..

A. Ask a friend outside the school system to review his/her application for position errors
B. Include in the required essay stories describing interactions with unnamed colleagues in various school context
C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed
D. Request recommendation letters only from administrators who may give him/her a high performance evaluation
Answer: C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed

6. The basic purpose of supervision is to help

A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil
Answer: B. Children learn more effectively

7. “Supervision is not to control the teacher but to work cooperatively” is the saying of

A. Hoy and Forsyth
B. Glatthorn
C. Glickman
D. Harris
Answer: A. Hoy and Forsyth

8. The effective supervision is indicated by

A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self-sufficient
C. Helping teacher in their teaching
D. Criticizing teacher’s lessons
Answer: B. Helping teachers becoming more self-sufficient

9. The concept of inspection was first introduced in

A. England
B. Pakistan
C. China
D. India
Answer: A. England

10. Types of supervision encouraging variety, originality and independent experimentation is

A. Creative
B. Corrective
C. Preventive
D. Construction
Answer: A. Creative

11. Supervision should be primarily

A. Constructive and creative
B. Preventive and corrective
C. Construction and critical
D. Preventive and critical
Answer: A. Constructive and creative

12. Literal meaning of supervision is

A. Superior efforts and services
B. Superior knowledge and service
C. Superior knowledge and power
D. None of these
Answer: C. Superior knowledge and power

13. Supervision should be primarily

A. Constructive and creative
B. Preventive and corrective
C. Construction and critical
D. Preventive and critical
Answer: A. Constructive and creative

14. The basic purpose of supervision is to help

A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil
Answer: B. Children learn more effectively

15. The effective supervision is indicated by

A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self sufficient
C. Helping teacher in their teaching
D. Criticizing teacher’s lessons
Answer: B. Helping teachers becoming more self sufficient

16. Literal meaning of supervision is

A. Superior efforts and services
B. Superior knowledge and service
C. Superior knowledge and power
D. None of these
Answer: C. Superior knowledge and power

17. “Supervision is not to control the teacher but to work cooperatively” is the saying of

A. Hoy and Forsyth
B. Glatthorn
C. Glickman
D. Harris
Answer: A. Hoy and Forsyth

18. Types of supervision encouraging variety, originality and independent experimentation is

A. Creative
B. Corrective
C. Preventive
D. Construction
Answer: A. Creative

19. The concept of inspection was first introduced in

A. England
B. Pakistan
C. China
D. India
Answer: A. England

20. All the following are divisions under the jurisdiction of the Deputy Director General (Quality and Access) of the Ghana Education Service except

A. Special Education Division
B. Supply and Logistic Division
C. Inspectorate Division
D. Basic Education Division
Answer: B. Supply and Logistic Division

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising