GES promotion practice

GES Promotion PS Human Resource Management in Education Past Questions and Answers

Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 15 of 15 questions in Human Resource Management in Education.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The main schools of management thought are:

A. Comprehensive, human resources, continuous, systems.
B. Scientific, technical, social, human relations.
C. Classical, human relations, systems, contingency.
D. Classical, human resources, systems, contingency.
Answer: C. Classical, human relations, systems, contingency.

2. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty?

A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation
D. Superannuation
Answer: D. Superannuation

3. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty?

A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation
D. Superannuation
Answer: D. Superannuation

4. Which commission is responsible for setting standards for appointments, promotions and discipline for the public sector employees?

A. Public Services Committee
B. Ghana Education Service
C. National Labour Commission
D. Public Services Commission
Answer: D. Public Services Commission

5. The introduction of the salary of a person whose name has gone off the payroll for less than a year is ………………..

A. Re-engagement
B. Re-instatement
C. Re-activation
D. Re-employment
Answer: C. Re-activation

6. The functions of the Ministry of Education is/are I. Designing curriculum II. Recruitment and promotion III. Monitoring and evaluation

A. I only
B. II only
C. III only
D. None of the above
Answer: C. III only

7. Women are better teacher at primary level because—

A. they behave more patiently with children
B. they are ready to work with low salary
C. higher qualification is not needed in this profession
D. they have less chances in other profession
Answer: A. they behave more patiently with children

8. ‘Philosophy’ means

A. A form of religion.
B. Attempt to find answer to fundamental and ultimate questions.
C. Sophisticated arguments.
D. Consoling oneself while facing disappointments in life.
Answer: B. Attempt to find answer to fundamental and ultimate questions.

9. Staff development means

A. Training staff
B. Recruiting staff
C. Increasing staff
D. Decreasing staff
Answer: A. Training staff

10. Staff development means

A. Training staff
B. Recruiting staff
C. Increasing staff
D. Decreasing staff
Answer: A. Training staff

11. Which of the following situations would the best for maximum transfer of learning?

A. Similar tasks requiring different responses
B. Similar tasks requiring the same response
C. Different tasks requiring different responses
D. Different tasks requiring the same response
Answer: B. Similar tasks requiring the same response

12. Which entity settles disputes between employer and employee?

A. Ghana Labour Commission
B. Ghana Labour committee
C. National Labour Commission
D. National Labour committee
Answer: C. National Labour Commission

13. ……………. is the process were a person who broke service voluntarily is accepted back to the service.

A. Re-engagement
B. Re-instatement
C. Re-activation
D. Re-employment
Answer: A. Re-engagement

14. Which leave is not been enjoyed by basic school teachers

A. Annual leave
B. Maternity leave
C. Sick
D. Study leave
Answer: A. Annual leave

15. The progression or the rank teachers go through in line of their duty is _____

A. Scheme of work
B. Collective agreement
C. Conditions of service
D. Scheme of service
Answer: D. Scheme of service

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising