GES promotion practice

GES Promotion PS Educational Planning and Statistics Past Questions and Answers

Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 20 of 106 questions in Educational Planning and Statistics.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Who studied statistical study of the transmission of various traits?

A. Lamarck
B. Darwin
C. Galton
D. Weismann
Answer: C. Galton

2. The standard deviation is the __________ of the variance.

A. cube
B. cube root
C. square
D. square root
Answer: D. square root

3. For __________, 'Experimentation' the standard procedure to know the truth?

A. Science
B. Geography
C. Archeology
D. Public Administration
Answer: A. Science

4. International Institute of Educational Planning is at

A. Paris
B. New Delhi
C. London
D. New York
Answer: A. Paris

5. Value that divides the data into two equal parts is?

A. Mean
B. Mode
C. Median
D. None
Answer: C. Median

6. Micro planning is done in

A. Top Management
B. Middle Management
C. Lower Management
D. Middle and Lower Management
Answer: D. Middle and Lower Management

7. In planning and implementing curricula school makes its selection from:

A. Nation
B. Region
C. Culture
D. Mass communication
Answer: C. Culture

8. Who had suggested that questions are a powerful means of triggering thinking and can lead people from “unconscious ignorance to conscious ignorance”?

A. Plato
B. Aristotle
C. Socrates
D. Chanakya
Answer: C. Socrates

9. The term heuristic means __________ in decision making.

A. calculations
B. thoroughness
C. brain storming
D. mental shortcuts
Answer: D. mental shortcuts

10. The history of administration goes back to

A. 1000 BC
B. 2000 BC
C. 3000 BC
D. 5000 BC
Answer: D. 5000 BC

11. Which is not the type of administration?

A. Authoritarian administration
B. Instructional administration
C. Laissez Faire administration
D. Democratic administration
Answer: B. Instructional administration

12. Administration means

A. To run
B. To protect
C. To establish
D. To look after
Answer: D. To look after

13. Which is not the characteristic of authoritative administration

A. Sharing
B. Rudeness
C. Strict discipline
D. Suppression the subordinates
Answer: A. Sharing

14. The main types of administration are

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: C. 3

15. The history of administration goes back to

A. 1000 BC
B. 2000 BC
C. 3000 BC
D. 5000 BC
Answer: D. 5000 BC

16. Administration means

A. To run
B. To protect
C. To establish
D. To look after
Answer: D. To look after

17. The main types of administration are

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: C. 3

18. Which is not the type of administration

A. Authoritarian administration
B. Instructional administration
C. Laissez Faire administration
D. Democratic administration
Answer: B. Instructional administration

19. Which is not the characteristic of authoritative administration

A. Sharing
B. Rudeness
C. Strict discipline
D. Suppression the subordinates
Answer: A. Sharing

20. According to Gulick and Urwick, elements of administration are

A. 1
B. 3
C. 5
D. 7
Answer: D. 7

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising