GES promotion practice

GES Promotion PS Educational Law and Ethics Past Questions and Answers

Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 20 of 28 questions in Educational Law and Ethics.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The school policy should be determined by:

A. Citizens
B. Headmasters
C. Citizens and educators
D. The professional educators
Answer: C. Citizens and educators

2. The school policy should be determined by:

A. Citizens
B. Headmasters
C. Citizens and educators
D. The professional educators
Answer: C. Citizens and educators

3. The set of rules and regulation that stipulates what should be done and not to be done in GES is the ____________

A. Code of conduct
B. Condition of service
C. Code of ethics
D. Labour law
Answer: A. Code of conduct

4. A consultant or a team conducts the evaluation process in a particular way, which of the following decides that

A. Business analysis
B. Terms of reference
C. Project management
D. Quality management
Answer: B. Terms of reference

5. The Pre-Tertiary Professional Teacher development and management (PTPDMP) brought about………………. in Ghana.

A. Teacher licensing
B. Teacher doing National Service
C. Double tract System
D. Offering of 1st degree by Colleges of Education
Answer: A. Teacher licensing

6. Under which of the following domains are the National Teaching Standards organized?’

A. Professional values and Attitudes/Professional Knowledge and Professional Practice
B. Professional Values and Skills/Professional Practice and Professional Knowledge
C. Professional Practice/Professional Knowledge and Professional Ethics
D. Professional Knowledge/Professional Skills and Professional Practice
Answer: A. Professional values and Attitudes/Professional Knowledge and Professional Practice

7. Which of the following factors comes in the way of girls' personal rights?

A. Social Recognition
B. Family
C. Gender Difference
D. All of these
Answer: D. All of these

8. Which of the following is/are the function(s) of the functions of the national teaching Council? I. To formulate national policies on education. II. To periodically review professional practice and ethical standards III. To register teachers and issue the appropriate license.

A. I AND II only
B. II and III only
C. I and III
D. All the above
Answer: B. II and III only

9. The only legal authorization for teaching is

A. certificate
B. license
C. Appointment
D. registration
Answer: B. license

10. All the following are reasons for the introduction of the Teacher Licensing in Ghana except

A. To eliminate non-performing teachers
B. To reduce teacher in-take
C. To professionalize teaching
D. To enforce discipline
Answer: B. To reduce teacher in-take

11. The minimum number of years for a newly qualified teacher to possess a provisional teacher’s license is

A. 1 year
B. 2 years
C. 3 years
D. 4 years
Answer: C. 3 years

12. The process were a person who broke service due to disciplinary reason is accepted back to the service is termed

A. Re-engagement
B. Re-instatement
C. Re-activation
D. Re-employment
Answer: B. Re-instatement

13. What do you understand by the term Peer Group?

A. People of same profession
B. Friends and acquaintances
C. Family members and relatives
D. All of these
Answer: D. All of these

14. When an individual repeats those leanings that, in the past, proved to be highly satisfying such behavior can best be explained by the law of

A. readiness
B. recency
C. effect
D. frequency
Answer: C. effect

15. Which of the following is not an accepted stage in Kohlberg's Theory of Moral Development?

A. Interpersonal relations
B. Individualism
C. Social contract and social rights
D. Universal principles
Answer: C. Social contract and social rights

16. Purpose of creation of the universe and its relation to man and god is discussed in

A. Epistemology
B. Ethics
C. Metaphysics
D. None of these
Answer: C. Metaphysics

17. As per study conducted by Galton, what ratio in heredity in an organism is due to father and mother?

A. 0.25
B. 0.125
C. 0.5
D. 0.75
Answer: C. 0.5

18. According to the law of effect, if a stimulus results in a positive outcome, the S-R bond is

A. stabilized
B. weakened
C. unsterilized
D. strengthened
Answer: D. strengthened

19. According to the law of effect, if a stimulus results (SR) in a negative outcome, the SR bond is

A. stabilized
B. weakened
C. unsterilized
D. strengthened
Answer: B. weakened

20. According to the __________, the more you do something, the better you are at it.

A. law of effect
B. law of exercise
C. law of readiness
D. law of connectionism
Answer: B. law of exercise

Ready to practise the full question bank?

Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising