GES promotion practice
GES Promotion PS Educational Finance and Resource Management Past Questions and Answers
Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 20 of 190 questions in Educational Finance and Resource Management.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. To compile the information into pattern and propose a plan is called
A. analyzing
B. evaluating
C. originating
D. synthesizing
Answer: D. synthesizing
2. FCUBE was introduced in the year
A. 2004
B. 1995
C. 1998
D. 2000
Answer: B. 1995
3. The school headmaster are expected to
A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study
4. The school headmaster are expected to
A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study
5. Which organization is responsible for the nation's fiscal policies?
A. Ministry of finance
B. Bank of Ghana
C. Parliament
D. Ministry of Employment
Answer: A. Ministry of finance
6. An amount set aside to meet minor expenses in the school by authority is
A. budget
B. provision
C. petty cash
D. Imprest
Answer: D. Imprest
7. …………….. is an amount of money set aside by authority to meet future contingency in the school.
A. provision
B. budget
C. Imprest
D. petty cash
Answer: A. provision
8. School Budget includes
A. Non development expenditure
B. Development expenditure
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)
9. All Govt. grants and expenditures are maintained in
A. Stock Register
B. Cash Register
C. Acquittance Roll
D. Contingent Register
Answer: B. Cash Register
10. Budgeting is an estimation of
A. Income and expenditure
B. Income and investment
C. Investment
D. All of the above
Answer: A. Income and expenditure
11. Non development budget includes
A. Maintenance of building
B. Running expenditures
C. Salaries
D. All of the above
Answer: D. All of the above
12. How funds in a given period will be obtained and spent is
A. Receipt
B. Budget
C. Allocation
D. Expenditure
Answer: B. Budget
13. All financial transaction of the school occurring from day to day is entered in
A. Cash Book
B. Log Book
C. Service Book
D. Stock Register
Answer: A. Cash Book
14. School Budget includes
A. Non development expenditure
B. Development expenditure
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)
15. Non development budget includes
A. Maintenance of building
B. Running expenditures
C. Salaries
D. All of the above
Answer: D. All of the above
16. How funds in a given period will be obtained and spent is
A. Receipt
B. Budget
C. Allocation
D. Expenditure
Answer: B. Budget
17. All financial transaction of the school occurring from day to day is entered in
A. Cash Book
B. Log Book
C. Service Book
D. Stock Register
Answer: A. Cash Book
18. Budgeting is an estimation of
A. Income and expenditure
B. Income and investment
C. Investment
D. All of the above
Answer: A. Income and expenditure
19. Which of the following is not the use of the capitation grant?
A. Conducting INSET
B. Building Classroom
C. Support Needy Pupils
D. Enrolment Drive
Answer: B. Building Classroom
20. Which is not a financial tool?
A. Cash book
B. Bank statement
C. log book
D. Ledger book
Answer: C. log book
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising