GES promotion practice
GES Promotion PS Education Legislation, Policy and Governance Past Questions and Answers
Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 19 of 19 questions in Education Legislation, Policy and Governance.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Vagal tone has been used as a measure of physiological regulation because:
A. It measures the parasympathetic nervous system
B. It's non-invasive
C. It's related to control by the brain of heart rate in response to arousal
D. All of the above
Answer: D. All of the above
2. How many management levels have Ghana Education Services?
A. 7
B. 12
C. 4
D. 10
Answer: C. 4
3. When was the first free textbook policy rolled out?
A. 1961
B. 1963
C. 1987
D. 1969
Answer: B. 1963
4. The Ghana Education Service was established in …
A. 1947
B. 1995
C. 1974
D. 1960
Answer: C. 1974
5. At the school level, there are two main agencies that support the school
A. PTA and DEOC
B. PTA and GES Council
C. PTA and SMC/BG
D. DEOC and NTC
Answer: C. PTA and SMC/BG
6. Which is the role of GES council
A. Designing curriculum
B. Revoking of teachers license
C. Provision of infrastructure
D. Advising the minister on matters as the minister may request
Answer: D. Advising the minister on matters as the minister may request
7. Which act established GES Council?
A. Act 605
B. Act 506
C. Act 788
D. Act 778
Answer: B. Act 506
8. Which organization implements pre tertiary education in Ghana?
A. NIB
B. GES
C. NaCCA
D. GNAT
Answer: B. GES
9. Which governing authority is responsible for matters relating to the licencing of teachers?
A. National Inspectorate Board
B. Ghana Library Authority
C. National Teaching Council
D. NaCCA
Answer: C. National Teaching Council
10. The institution responsible for establishing ethical standards for teachers in Ghana is
A. Ghana Education Service
B. Ministry of Education
C. National Teaching Council
D. Teacher Education Division
Answer: C. National Teaching Council
11. All are district support structures in education in Ghana except
A. PTA
B. SMC
C. DEOC
D. GES Council
Answer: D. GES Council
12. “Spare the rod and spoil the child”, gives the message that
A. punishment in the class should be banned.
B. corporal punishment is not acceptable.
C. undesirable behaviour must be punished.
D. children should be beaten with rods.
Answer: C. undesirable behaviour must be punished.
13. Which of the following does not belong to the categories of Coping strategies that women commonly engaged in_______________
A. Acceptance
B. Resistance
C. Revolution
D. Adaptation
Answer: C. Revolution
14. Which of the following does not belong to the categories of coping strategies that women commonly engaged
A. Acceptance
B. Resistance
C. Revolution
D. Adaptation
Answer: C. Revolution
15. Which perspective stresses that development must be seen as adaptation to specific cultural demands?
A. Psychoanalytic
B. Ecological
C. Behavioral
D. Sociocultural
Answer: D. Sociocultural
16. “Spare the rod and spoil the child”, gives the message that
A. children should be beaten with rods.
B. corporal punishment is not acceptable.
C. undesirable behaviour must be punished.
D. punishment in the class should be banned.
Answer: C. undesirable behaviour must be punished.
17. All the following are true about the National Teaching Council except
A. It has overall responsibility to license teachers by law
B. It has responsibility to establish framework around teachers’ employment
C. It has responsibility to review professional practice and ethical standards for teachers
D. It has responsibility to appoint/recruit teachers into Ghana Education Service
Answer: D. It has responsibility to appoint/recruit teachers into Ghana Education Service
18. Which act has amended the function of GES?
A. Act 506
B. Act 877
C. Act 778
D. Act 605
Answer: C. Act 778
19. Which one of the following Acts established National Council for Curriculum and Assessment in 2008?
A. Act 506
B. Act 605
C. Act 778
D. Act 788
Answer: C. Act 778
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising