GES promotion practice
GES Promotion PS Curriculum, Pedagogy and Assessment Past Questions and Answers
Practise sample questions for Principal Superintendent. This public preview includes 20 of 691 questions in Curriculum, Pedagogy and Assessment.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. On which animal Pavlov conducted his experiment
A. Rat
B. Cat
C. Dog
D. Bird
Answer: C. Dog
2. Reliability of an assessment relates to the __________ of an assessment.
A. quality
B. relevance
C. usefulness
D. consistency
Answer: D. consistency
3. Validity of an assessment relates to the __________ of an assessment.
A. quality
B. relevance
C. usefulness
D. consistency
Answer: B. relevance
4. Before a teacher engages students in any experimental activity, it is important that he/she considers the following except
A. Ensuring the availability of materials for the experimentation
B. Giving attention to safety concerns
C. Providing the possible results in advance
D. Testing the activity prior to the experiment by students
Answer: C. Providing the possible results in advance
5. Which questions are difficult to mark with reliability?
A. Short answer
B. Structured essay
C. Unstructured essay
D. Multiple type questions
Answer: C. Unstructured essay
6. Projective techniques are used to measure?
A. Intelligence
B. Personality
C. Knowledge
D. Aptitude
Answer: B. Personality
7. Study of _______ improves a student’s ability to experiment and analyse
A. Science
B. History
C. Language
D. Mathematics
Answer: A. Science
8. All the following are characteristics of a good lesson plan except.
A. An introduction linking up with pupils R.P.K
B. A logically ordered presentation
C. Appropriate pupil activities
D. Clearly stated remarks as to when the lesson will be taught
Answer: D. Clearly stated remarks as to when the lesson will be taught
9. A newly qualified teacher strongly argues that the writing of lesson plan is obsolete and time wasting since lesson plans can be pulled from the internet. Why would you advise this teacher to stick to self-generating lesson plans?
A. Self–generated lesson plans do not take too much of the teacher’s time
B. Self-generated lesson plans make the teacher better prepared to teach
C. The peculiarities of your pupils may be different from those for whom the lesson plans on the internet were prepared
D. The lesson plans on the internet are generally scanty and superficial.
Answer: C. The peculiarities of your pupils may be different from those for whom the lesson plans on the internet were prepared
10. Which of the following agency regulates education?
A. School
B. Library
C. Church
D. State
Answer: D. State
11. Which policy was introduced in 1961?
A. Continuation Schools.
B. Accelerated Development Plan
C. Free Primary Education
D. Fee-Free Universal Primary Education
Answer: D. Fee-Free Universal Primary Education
12. The cognitive structures into which children organize their behaviour and knowledge are called
A. Accommodations
B. Framework
C. Operations
D. Schemata
Answer: D. Schemata
13. Child growth as proceeding through an organized sequence of stages divided roughly by age in view of________
A. Kohlberg
B. Piaget
C. Vygotsky
D. Skinner
Answer: B. Piaget
14. Classroom communication is normally considered as
A. effective
B. cognitive
C. affective
D. selective
Answer: C. affective
15. In the process of learning, motivation.
A. sharpens the memory of learners
B. differentiates new learning from old learning
C. makes learners think unidirectionally
D. creates interest for learning among new learners
Answer: D. creates interest for learning among new learners
16. The type of communication that the teacher has in the classroom, is termed as
A. Interpersonal
B. Mass communication
C. Group communication
D. Face-to-face communication
Answer: C. Group communication
17. "Child growth as proceeding through an organized sequence of stages divided roughly by age" in view...............
A. Kohlberg
B. Piaget
C. Vygotsky
D. Skinner
Answer: B. Piaget
18. Classroom communication must be
A. Teacher centric
B. Student centric
C. General centric
D. Textbook centric
Answer: B. Student centric
19. A Deepawali fair is being organized in your school. What would you like to do?
A. only to visit the fair
B. to take part in function
C. to take a shop to sell something
D. to distribute free water to visitors
Answer: B. to take part in function
20. Which of the following statement is not appropriate to motivation as a process
A. It causes a person to move towards a goal
B. It satisfies the person's biological needs
C. It helps in achieving a psychological ambition
D. It keeps away from an unpleasant situation
Answer: D. It keeps away from an unpleasant situation
Ready to practise the full question bank?
Get randomized PS questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising