GES promotion practice

GES Promotion DD Strategic Educational Leadership and Management Past Questions and Answers

Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 79 questions in Strategic Educational Leadership and Management.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Which of the following is a feature of centralized system of educational management?

A. Bottom-up approach to policy-making
B. Hierarchy of authority in decision-making
C. Local level participation in decision-making
D. Top-down approach to policy-making
Answer: D. Top-down approach to policy-making

2. Which one of the following reasons best explains why you should be flexible in your new leadership role? You

A. Are on call for 24hrs a day.
B. Work with all GES District Directors as well.
C. Work with people from all walks of life.
D. You prepare the same document several different ways
Answer: C. Work with people from all walks of life.

3. Which of the following characteristics is of least importance to your new leadership role?

A. Detail-oriented
B. Giving instructions
C. Great communicator
D. Taking initiative
Answer: C. Great communicator

4. Which of the following statements is not directly involved in Educational Administration?

A. Acquisition of personnel for education delivery
B. Development of regulations and policies
C. Maintenance of official vehicles
D. Mobilization and utilization of funds for education
Answer: C. Maintenance of official vehicles

5. Which one of the following is not an attribute of a school’s vision statement?

A. Attractive
B. Credible
C. Ideal
D. Inspiring
Answer: A. Attractive

6. Alhaji Musa has recently been appointed as the head of an educational institution. Upon assuming duty, he thought of carving a statement of the ideal future of the school. This statement is a broad image of the possibilities that lie ahead. This statement is called a/an

A. Mission statement
B. Operations statement
C. Target statement
D. Vision statement
Answer: D. Vision statement

7. Administration is the primary activity of any school but not the machinery for running the primary activities of the school.

A. True
B. False
Answer: B. False

8. The school head should ensure that aid vouchers are numbered sequentially and entered same in the log book and properly filled.

A. True
B. False
Answer: B. False

9. Legitimate power of a school head is conferred by virtue of his or her appointment to the position and therefore can exert administrative authority.

A. True
B. False
Answer: A. True

10. Complete the mission statement of GES: ‘’to ensure that all Ghanaian children of school going age are provided with inclusive and equitable

Answer: quality formal education and training

11. The five principles of Learning (LFT) are a focus on learning, learning environment, learning dialogue, shared leadership and

Answer: shared sense of accountability

12. On the regional education office organogram, the drivers and security guards work under the

Answer: Principal Administration Officer

13. There are two Deputies under the Director General within the GES organogram. We have the Director – Quality and Access and the Deputy Director-General

Answer: Management Services

14. Which of the following is a division under the jurisdiction of the Deputy Director General (Management Services) of the Ghana Education Service?

A. Special Education Division
B. Secondary Education Division
C. Technical and Vocational Education Division
D. Supply and Logistic Division
Answer: D. Supply and Logistic Division

15. Decentralization takes all the following forms but

A. Decongestion
B. Delegation
C. Deconcentration
D. devolution
Answer: A. Decongestion

16. The use of a physical punishment for class management is called

A. time out technique
B. satiation technique
C. extinction technique
D. corporal punishment
Answer: D. corporal punishment

17. The father of modern theory of management is

A. Henry Fayol
B. Max Weber
C. Gullick
D. Tyler
Answer: A. Henry Fayol

18. Person who possesses qualities of leadership is

A. Leader
B. Officer
C. Manager
D. Administrator
Answer: A. Leader

19. The power is concentrated in the hands of one or few people in

A. Control
B. Command
C. Centralization
D. Decentralization
Answer: C. Centralization

20. What is central to administration?

A. Organization
B. Coordination
C. Communication
D. Decision making
Answer: D. Decision making

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising