GES promotion practice
GES Promotion DD Research and Professional Practice Past Questions and Answers
Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 29 questions in Research and Professional Practice.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. The best way to monitor the performance of teachers is through
A. Appraisal services
B. Focus group discussions
C. In-service education and training (INSET)
D. School visit
Answer: D. School visit
2. The national accreditation board is responsible accrediting service providers who offer in-service training service to teachers.
A. True
B. False
Answer: B. False
3. Experimental designs are characterized by:
A. Normative data
B. Controlled conditions
C. Automated Stimulation
D. All of the above
Answer: B. Controlled conditions
4. A stimulus that elicits a response before the experimental manipulation is a (an):
A. Response stimulus
B. Unconditioned stimulus
C. Generalized stimulus
D. Conditioned stimulus
Answer: B. Unconditioned stimulus
5. Research findings that explain behavior under many conditions are:
A. Generalizable
B. Valid
C. Reliable
D. All of the above
Answer: A. Generalizable
6. Who among the following was the first man to describe 'Null Hypothesis'?
A. William James
B. Raymond Dodge
C. Ronald Fisher
D. Freud
Answer: C. Ronald Fisher
7. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is
A. Digestive upsets
B. Explosive behaviour
C. Fatigue
D. Worry
Answer: B. Explosive behaviour
8. A research technique in which researchers obtain information about an infant's spontaneous behavior is:
A. Standardized developmental testing
B. Experimental designs
C. Naturalistic observation
D. Newborn neurobehavioral exams
Answer: C. Naturalistic observation
9. A hypothesis of 'No Difference' is called:
A. Experimental hypothesis
B. Research hypothesis
C. Null hypothesis
D. None of these
Answer: C. Null hypothesis
10. Which of the following is NOT an example of discrete variable?
A. Age
B. Gender
C. Marital status
D. Place of residence
Answer: A. Age
11. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is
A. Digestive upsets
B. Explosive behaviour
C. Fatigue
D. Worry
Answer: B. Explosive behaviour
12. A hypothesis is…
A. A variable thought to affect one or more variables.
B. An outcome studied through research.
C. A statement about the proposed relationship between variables.
D. The consistency of data obtained from a particular research method.
Answer: C. A statement about the proposed relationship between variables.
13. The process of selecting units from a population to estimate characteristics of the population is called
A. research
B. sampling
C. inference
D. analyzing
Answer: B. sampling
14. Security of attachment to mother is typically measured by:
A. Separation-reunion procedure
B. Observation of mother-infant play
C. Questionnaire
D. All of the above
Answer: A. Separation-reunion procedure
15. The reinforcement schedule that yields the lowest performance is the:
A. Fixed ratio schedule
B. Variable ratio schedule
C. Fixed interval schedule
D. Variable interval schedule
Answer: C. Fixed interval schedule
16. If you use the scientific method to investigate psychological phenomena, your first step should be to
A. Develop a hypothesis
B. Make up an appropriate test
C. Conduct a study
D. Formulate a question
Answer: D. Formulate a question
17. Thumb sucking, Nail biting etc., similar actions are due to:
A. Pleasure seeking
B. Training
C. Habit
D. Anxiety
Answer: D. Anxiety
18. The creative potential can be improved by:
A. Proper Training
B. Competitive feeling
C. Activity
D. Punishment
Answer: A. Proper Training
19. Temperament is measured using:
A. Parent questionnaires
B. Infant observation
C. Experimental procedures
D. All of the above
Answer: D. All of the above
20. Solomon’s Four Group design falls under
A. Pre-experimental design
B. True-experimental design
C. Quasi-experimental design
D. Factorial design
Answer: B. True-experimental design
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising