GES promotion practice
GES Promotion DD Monitoring, Supervision and Quality Assurance Past Questions and Answers
Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 46 questions in Monitoring, Supervision and Quality Assurance.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Which of the following is not a major reason why a school improvement support officer (SISO) will visit a school?
A. The constitution mandates him/her
B. The head is a colleague
C. The PTA is convening a meeting
D. The teachers are on strike
Answer: B. The head is a colleague
2. The basic assumption that supervision has an expect tag attached to it means the supervision …………………..
A. Must have a PhD qualification
B. Should ensure students have the requisite qualification before they are admitted
C. Should ensure that teachers have the minimum academic qualification
D. Should ensure that teachers have lots of weekend
Answer: C. Should ensure that teachers have the minimum academic qualification
3. Which of the following is a less important quality or attribute to have?
A. Competent
B. Innovative
C. Strict discipline
D. Supportive
Answer: C. Strict discipline
4. It is the direct responsibility of the school management committees (SMC) to see to the implementation of the school performance improvement plan.
A. True
B. False
Answer: A. True
5. A School improvement Office (SISO) is an administrator.
A. True
B. False
Answer: B. False
6. It is important that circuit supervisor keep their teachers’ lesson 5plan notebooks.
A. True
B. False
Answer: B. False
7. As a supervisor, consulting your staff in advance when developing a plan may direct your attention to potential pitfalls.
A. True
B. False
Answer: A. True
8. The need for supervisor to engage in a human relations angle of supervision means that the supervisor should be involve in problem solving and learner-centered education.
A. True
B. False
Answer: A. True
9. The implementation of the school performance improvement plan (SPIP), The Metropolitan/Municipal/District directorate of education is responsible mainly for
Answer: improving access and enhancing the quality of education
10. The ultimate purpose of supervision is to ensure
Answer: improvement of student’s welfare
11. What is the core function of the National Inspectorate Board?
Answer: To undertake the inspection of school, to evaluate on a periodic basis first and second institutions and set enforce standards to be observe at basic and secondary levels in both public and private educational institution.
12. The primary role of the mentoring teacher in the school to the pre-service teacher is most appropriately described as
Answer: Monitoring
13. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of
A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision
14. The individual in the group given the task of directing and coordinating is
A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor
15. The individual in the group given the task of directing and coordinating is
A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor
16. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of
A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision
17. A classroom teacher is applying for a supervisory position. With regards to this process, it would be considered unethical for the teacher to ……………..
A. Ask a friend outside the school system to review his/her application for position errors
B. Include in the required essay stories describing interactions with unnamed colleagues in various school context
C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed
D. Request recommendation letters only from administrators who may give him/her a high performance evaluation
Answer: C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed
18. The basic purpose of supervision is to help
A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil
Answer: B. Children learn more effectively
19. “Supervision is not to control the teacher but to work cooperatively” is the saying of
A. Hoy and Forsyth
B. Glatthorn
C. Glickman
D. Harris
Answer: A. Hoy and Forsyth
20. The effective supervision is indicated by
A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self-sufficient
C. Helping teacher in their teaching
D. Criticizing teacher’s lessons
Answer: B. Helping teachers becoming more self-sufficient
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising