GES promotion practice

GES Promotion DD Human Resource Management in Education Past Questions and Answers

Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 22 questions in Human Resource Management in Education.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. A school head has been transferred to a failing school. In order to turn it around, the school head must best avoid early mistakes and promote a smooth transition by taking which of the following actions first?

A. Communicating a willingness to refer initially to the experience and judgment of long-time school staff.
B. Holding discussions with many stakeholders to learn about local values, views and priorities.
C. Presenting for discussion a comprehensive, research-supported plan for improved student achievement
D. Seeking information from the previous school head about leadership strategies that did and did not work at the schools
Answer: D. Seeking information from the previous school head about leadership strategies that did and did not work at the schools

2. Transfer grant payable is equivalent to

A. Two months gross salary
B. Two months net salary
C. One-month net salary
D. One-month gross salary
Answer: B. Two months net salary

3. Delegation in a school setting is a process by which school heard transfer their core responsibilities to their subordinates.

A. True
B. False
Answer: A. True

4. A graphical illustration of the formal structure of personnel in a district or regional office is called a scalar chart.

A. True
B. False
Answer: A. True

5. the most suitable Microsoft application to keep personal records of staff in a school is Microsoft Access.

A. True
B. False
Answer: A. True

6. Transfers within the GES is an external exercise.

A. True
B. False
Answer: B. False

7. The highest rank on the Ghana Education Service (GES) scheme of service is known as

Answer: Director General

8. The main schools of management thought are:

A. Comprehensive, human resources, continuous, systems.
B. Scientific, technical, social, human relations.
C. Classical, human relations, systems, contingency.
D. Classical, human resources, systems, contingency.
Answer: C. Classical, human relations, systems, contingency.

9. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty?

A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation
D. Superannuation
Answer: D. Superannuation

10. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty?

A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation
D. Superannuation
Answer: D. Superannuation

11. Which commission is responsible for setting standards for appointments, promotions and discipline for the public sector employees?

A. Public Services Committee
B. Ghana Education Service
C. National Labour Commission
D. Public Services Commission
Answer: D. Public Services Commission

12. The introduction of the salary of a person whose name has gone off the payroll for less than a year is ………………..

A. Re-engagement
B. Re-instatement
C. Re-activation
D. Re-employment
Answer: C. Re-activation

13. The functions of the Ministry of Education is/are I. Designing curriculum II. Recruitment and promotion III. Monitoring and evaluation

A. I only
B. II only
C. III only
D. None of the above
Answer: C. III only

14. Women are better teacher at primary level because—

A. they behave more patiently with children
B. they are ready to work with low salary
C. higher qualification is not needed in this profession
D. they have less chances in other profession
Answer: A. they behave more patiently with children

15. ‘Philosophy’ means

A. A form of religion.
B. Attempt to find answer to fundamental and ultimate questions.
C. Sophisticated arguments.
D. Consoling oneself while facing disappointments in life.
Answer: B. Attempt to find answer to fundamental and ultimate questions.

16. Staff development means

A. Training staff
B. Recruiting staff
C. Increasing staff
D. Decreasing staff
Answer: A. Training staff

17. Staff development means

A. Training staff
B. Recruiting staff
C. Increasing staff
D. Decreasing staff
Answer: A. Training staff

18. Which of the following situations would the best for maximum transfer of learning?

A. Similar tasks requiring different responses
B. Similar tasks requiring the same response
C. Different tasks requiring different responses
D. Different tasks requiring the same response
Answer: B. Similar tasks requiring the same response

19. Which entity settles disputes between employer and employee?

A. Ghana Labour Commission
B. Ghana Labour committee
C. National Labour Commission
D. National Labour committee
Answer: C. National Labour Commission

20. ……………. is the process were a person who broke service voluntarily is accepted back to the service.

A. Re-engagement
B. Re-instatement
C. Re-activation
D. Re-employment
Answer: A. Re-engagement

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising