GES promotion practice
GES Promotion DD Educational Planning and Statistics Past Questions and Answers
Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 112 questions in Educational Planning and Statistics.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. What does it mean to ‘think outside the box’ as an educational leader?
A. Employ more people
B. Follow the status quo
C. Generate innovative ideas
D. Respect your employees
Answer: C. Generate innovative ideas
2. Which of the following qualities is at least important in team building?
A. Good planning
B. Mutual respect
C. Self-respect
D. Shared trust
Answer: C. Self-respect
3. The abbreviation EMIS as used in the education sector stands for
Answer: Education Management Information System
4. The rational of educational planning in our education system is
Answer: Access, equity and quality education for all
5. Paperless filling system means making use of
Answer: an electronic document managing system that digitizes files and stores it in a central repository
6. The United Nations General Assembly proclaimed ………………………..as International Day of ……………..in celebration of role of
Answer: 5th October as international day of teachers in the celebration of role of teachers in the global world
7. Who studied statistical study of the transmission of various traits?
A. Lamarck
B. Darwin
C. Galton
D. Weismann
Answer: C. Galton
8. The standard deviation is the __________ of the variance.
A. cube
B. cube root
C. square
D. square root
Answer: D. square root
9. For __________, 'Experimentation' the standard procedure to know the truth?
A. Science
B. Geography
C. Archeology
D. Public Administration
Answer: A. Science
10. International Institute of Educational Planning is at
A. Paris
B. New Delhi
C. London
D. New York
Answer: A. Paris
11. Value that divides the data into two equal parts is?
A. Mean
B. Mode
C. Median
D. None
Answer: C. Median
12. Micro planning is done in
A. Top Management
B. Middle Management
C. Lower Management
D. Middle and Lower Management
Answer: D. Middle and Lower Management
13. In planning and implementing curricula school makes its selection from:
A. Nation
B. Region
C. Culture
D. Mass communication
Answer: C. Culture
14. Who had suggested that questions are a powerful means of triggering thinking and can lead people from “unconscious ignorance to conscious ignorance”?
A. Plato
B. Aristotle
C. Socrates
D. Chanakya
Answer: C. Socrates
15. The term heuristic means __________ in decision making.
A. calculations
B. thoroughness
C. brain storming
D. mental shortcuts
Answer: D. mental shortcuts
16. The history of administration goes back to
A. 1000 BC
B. 2000 BC
C. 3000 BC
D. 5000 BC
Answer: D. 5000 BC
17. Which is not the type of administration?
A. Authoritarian administration
B. Instructional administration
C. Laissez Faire administration
D. Democratic administration
Answer: B. Instructional administration
18. Administration means
A. To run
B. To protect
C. To establish
D. To look after
Answer: D. To look after
19. Which is not the characteristic of authoritative administration
A. Sharing
B. Rudeness
C. Strict discipline
D. Suppression the subordinates
Answer: A. Sharing
20. The main types of administration are
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: C. 3
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising