GES promotion practice

GES Promotion DD Educational Finance and Resource Management Past Questions and Answers

Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 199 questions in Educational Finance and Resource Management.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The components of the Capitation Grant include all the following except

A. Improving access
B. Non-teaching staff
C. School facilities
D. School management
Answer: B. Non-teaching staff

2. How should you handle sensitive information of the District?

A. Create procedures for organizing, storing and eventual disposal of sensitive information.
B. Ensure that all sensitive paperwork stays with you so that nobody else has access to it.
C. Post it on the internal website of the district for only internal members to access.
D. Shred it all and make sure you either burn them or recycle the waste.
Answer: A. Create procedures for organizing, storing and eventual disposal of sensitive information.

3. The free SHS Programme in Ghana is funded by the

A. Annual Budget Funding Amount
B. Chinese Government
C. Ghana Education Trust Fund
D. Scholarship Secretariat
Answer: A. Annual Budget Funding Amount

4. Quantifying or characteristic using standard and rules is known as

A. Evaluation
B. Interview
C. Measurement
D. Test
Answer: C. Measurement

5. The capitation Grant was set up to achieve universal basic education.

A. True
B. False
Answer: A. True

6. In Alpha-numerical classification of filling, files are arranged only in the order of numbers.

A. True
B. False
Answer: B. False

7. If a test is valid then it is reliable.

A. True
B. False
Answer: B. False

8. Objective type test cannot be used to assess higher order thinking abilities.

A. True
B. False
Answer: B. False

9. As at October 2020, the number of local administrative districts in Ghana was

Answer: Two Hundred and Sixteen (216)

10. To compile the information into pattern and propose a plan is called

A. analyzing
B. evaluating
C. originating
D. synthesizing
Answer: D. synthesizing

11. FCUBE was introduced in the year

A. 2004
B. 1995
C. 1998
D. 2000
Answer: B. 1995

12. The school headmaster are expected to

A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study

13. The school headmaster are expected to

A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study

14. Which organization is responsible for the nation's fiscal policies?

A. Ministry of finance
B. Bank of Ghana
C. Parliament
D. Ministry of Employment
Answer: A. Ministry of finance

15. An amount set aside to meet minor expenses in the school by authority is

A. budget
B. provision
C. petty cash
D. Imprest
Answer: D. Imprest

16. …………….. is an amount of money set aside by authority to meet future contingency in the school.

A. provision
B. budget
C. Imprest
D. petty cash
Answer: A. provision

17. School Budget includes

A. Non development expenditure
B. Development expenditure
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)

18. All Govt. grants and expenditures are maintained in

A. Stock Register
B. Cash Register
C. Acquittance Roll
D. Contingent Register
Answer: B. Cash Register

19. Budgeting is an estimation of

A. Income and expenditure
B. Income and investment
C. Investment
D. All of the above
Answer: A. Income and expenditure

20. Non development budget includes

A. Maintenance of building
B. Running expenditures
C. Salaries
D. All of the above
Answer: D. All of the above

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising