GES promotion practice

GES Promotion DD Education Legislation, Policy and Governance Past Questions and Answers

Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 48 questions in Education Legislation, Policy and Governance.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The ministry of Education develop the Education Sector Medium Term Development Plan (ESMTDP) to span over the period of

A. 2018-2020
B. 2018-2021
C. 2018-2025
D. 2018-2030
Answer: B. 2018-2021

2. In which of 2020 was the main edition of Ghana education Service Newsletter; ‘GES TODAY’ released?

A. April
B. August
C. June
D. May
Answer: A. April

3. Which of the following bodies is not an agency of the ministry of Education?

A. Ghana Library Authority
B. National Accreditation Board
C. National Commission for Civic Education
D. National Service Secretariat
Answer: C. National Commission for Civic Education

4. Which one of the following Acts under the PNDC Law 1993 established the Ministry of Education?

A. 317
B. 327
C. 330
D. 462
Answer: B. 327

5. Which body under the Ministry of Education is responsible for monitoring performance targets of agencies under the Ministry?

A. Ghana Education Secretariat
B. Ghana Education Service
C. Ghana Tertiary Education Commission
D. National Teaching Council
Answer: A. Ghana Education Secretariat

6. Which of the following persons chairs the Ghana Education Service (GES) Council?

A. Dr. Matthew Opoku Prempeh
B. Mr. Micheal Nsowah
C. Prof. Kwasi Opoku-Amankwah
D. Very Rev. Ama Afo Blay
Answer: B. Mr. Micheal Nsowah

7. The tenure of office of members of the GES Council is

A. Five years
B. Six years
C. Three years
D. Two years
Answer: C. Three years

8. Which of the following is the highest decision making body within a local authority under the decentralized education management system in Ghana?

A. District Education Oversight Committee
B. Parent Teacher Association
C. School Management Committee
D. The Unit Committee
Answer: A. District Education Oversight Committee

9. All the following are members of the School Management Committee EXCEPT

A. District Director of Education or his/her representative
B. PTA representative
C. The head teacher
D. Unit Committee Chairperson
Answer: D. Unit Committee Chairperson

10. Which of the following structures is the highest decision making body at the Senior High School (SHS) level?

A. Board Of Governors
B. Governing Council
C. Metropolitan/Municipal/District Education Oversight Committee
D. School Management Committee
Answer: A. Board Of Governors

11. The roles of the school Management Committees (SMCs) and head teachers in the management of Capitation Grant are all the following except to ensure…………

A. Accountability of founds used
B. Effective utilization of Capitation Grant
C. Implementation of activities provided in the SPIP
D. Schools opens a special account
Answer: C. Implementation of activities provided in the SPIP

12. Who chairs the District Education oversight Committee?

A. The Chief Of The Community
B. The District Chief Executive
C. The District Director Of Education
D. The Unit Committee Chairman
Answer: B. The District Chief Executive

13. Which entity in the Ghana Pre-tertiary Education System recruits teachers?

A. Educational Institutions
B. Ministry Of Finance (MOF)
C. The Ghana Education Service (GES)
D. The Ministry Of Education (MOE)
Answer: C. The Ghana Education Service (GES)

14. Which of the following affirms that quality is at the heart of education and therefore sets out the desirable characteristics for the various components for equality education-learners, content and system?

A. Global Education Policy Dashboard
B. Salamanca Statement And Framework For Action
C. World Bank Education Strategy
D. 2000 Dakar Framework for Action
Answer: D. 2000 Dakar Framework for Action

15. Which one of the following factors should an educator consider and the most important when evaluating a programme?

A. The cost involved in carrying out the evaluation of the programme
B. The uses of the evaluation results
C. Where and when the evaluation will take place
D. Who the stakeholders of the programme are
Answer: D. Who the stakeholders of the programme are

16. The provisions made in the Education Act 778 resulted in the ministry of Educations decision to institute the professional registration policy for teachers.

A. True
B. False
Answer: A. True

17. In line with the Education strategic plan, the ministry of Education is focused on ensuring Ghana becomes a learning nation.

A. True
B. False
Answer: A. True

18. The National Teaching Council (NTC) is not a division of the GHANA Education Service (GES).

A. True
B. False
Answer: A. True

19. Transfers within GES structure, decision making takes place only within the GES council.

A. True
B. False
Answer: B. False

20. The GES Act 1995 ( Act 506) and the Education Act 2008 ( Act 877)

A. True
B. False
Answer: B. False

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising