GES promotion practice

GES Promotion DD Curriculum, Pedagogy and Assessment Past Questions and Answers

Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 753 questions in Curriculum, Pedagogy and Assessment.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The type of validity which is reflected in appearance of the test is known as……………….

A. Construct
B. Content
C. Face
D. Predictive
Answer: C. Face

2. A JHS teacher gives students a term project that involves various activities such as conducting a research, interviewing people, writing a report and making group presentation in class. Which of the following strategies should the teacher use to help the students successfully carry out their projects?

A. Explaining to the students how the objectives of the project fit into a larger instructional plan.
B. Organizing project task in a step by step sequence and providing students directions and reminders for completing each step.
C. Putting students into groups and scheduling regular tomes for them to meet.
D. Reassuring students that they possess all of the skills and abilities needed to complete the project tasks.
Answer: A. Explaining to the students how the objectives of the project fit into a larger instructional plan.

3. Which of the following is a teacher-centred mode that focuses on students’ activities being guided by teacher?

A. Directive model
B. Indirect model
C. Pedagogical
D. Thinking model
Answer: A. Directive model

4. The MOE supported by its agencies developed the Education Strategies plan (ESP) alongside the

A. Education Sector Analysis
B. Free Compulsory Universal Basic Education
C. School Feeding Programme
D. Secondary Education Improvement Programme
Answer: A. Education Sector Analysis

5. Which one of the following agencies aside the National Teaching Council and The National Council for Curriculum and Assessment assist The Ghana Education Service to manage the pretertiary education system?

A. The Curriculum, Research and Development Division
B. The Ghana tertiary Education Commission
C. The National Accreditation Board
D. The National Schools Inspectorate Authority
Answer: D. The National Schools Inspectorate Authority

6. Which of the following programmes did the Ministry of Education in partnership with the US Ambassador to Ghana launch in June 2020?

A. Ghana Learning Radio Reading Programme
B. GTV Learning Programme
C. Joy TV Learning Programme
D. National Science and Math Quiz
Answer: A. Ghana Learning Radio Reading Programme

7. Which of the following statement(s) is/are false? I. It is easy to achieve a broad national goal of education when curriculum development is decentralized. II. Students who follow a decentralized curriculum in deprived school districts are likely to be disadvantaged in the job market

A. I only
B. II only
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Answer: B. II only

8. The main purpose of the policy on girl child education by government is to ensure that……….

A. All girls of school going age go to and stay in school
B. All girls of school going register in school
C. Girls in the rural areas have equal access to schools
D. Teenage pregnancy is eliminates
Answer: A. All girls of school going age go to and stay in school

9. Which of the following statements about classroom management is true?

A. It is same as behaviour management
B. System and procedures are age appropriate
C. There is a one size fits all template for use
D. There is no need for a classroom management plan
Answer: B. System and procedures are age appropriate

10. Which of the following statements about effective classroom management is false

A. Planning ahead of the first day of school
B. Teachers having at least four rule to guide them
C. The difference between calm productivity and total class disorder
D. The same strategies but may vary to the techniques used for each class
Answer: C. The difference between calm productivity and total class disorder

11. When making important administrative decision, it helps to

A. Enlist advice from the assist school head
B. Give teachers a chance to make their contributions
C. Implement changes as quickly as possible
D. Reward teachers who adapt more quickly
Answer: B. Give teachers a chance to make their contributions

12. A school head is about to take over the leadership of a low- performing school. One of the school head’s first goals will be to evaluate teacher quality in the school. The school head can best begin this process by …………………

A. Arranging to observe instruction in each classroom
B. Comparing student grades in each subject area across classrooms
C. Having each teacher complete about his or her teaching practices
D. Interviewing each teacher about his or teaching practices
Answer: A. Arranging to observe instruction in each classroom

13. During teacher evaluations the circuit supervisor or school head needs to take objective evidence based notes to share with teacher in post observation conferences and use them to guide the discussions. Which of the following statements best illustrates such notes?

A. In a class of 42, the teacher calls on one student to answer four out of ten questions asked
B. The teacher is highly responsive to the cultural and other types of student diversity in the class
C. The teacher makes little or no efforts to make instruction relevant to student interests and needs.
D. Throughout the lesson, the teacher uses a variety of effective strategies to monitor student understanding.
Answer: A. In a class of 42, the teacher calls on one student to answer four out of ten questions asked

14. The ‘scheme of service’ of teachers refers to the………….

A. Activities of the teachers for the term approved by the school head
B. Outline of lesson plans presented to circuit supervisors
C. Scheme of work prepared by the teacher for the term
D. Various ranks a teacher passes through in the teaching profession
Answer: D. Various ranks a teacher passes through in the teaching profession

15. A teacher can use the following mechanisms to create a welcoming learning space, except by:

A. Focusing on keeping the classroom quiet.
B. Personalizing the classroom with samples of students’ work.
C. Supplying the classroom with appropriate learning aids.
D. Teaching students to keep their work space tidy
Answer: A. Focusing on keeping the classroom quiet.

16. As a teacher comes to class, the first activity is to organize the students into groups to answer questions on the board in their exercise book as a way of reviewing the previous day’s lesson. While the students are working, the teacher moves around and takes attendance. Once the questions are answered, the groups present their works to the whole class to be discussed before the day’s work begins. Which of the following best describes the classroom setting?

A. Disorganized
B. Flexible
C. Rigid
D. Teacher-centred
Answer: C. Rigid

17. Which of the following personal information is not appropriate for a student to share on social media?

A. Address
B. Hometown
C. Interests
D. Nickname
Answer: A. Address

18. Which of the following reasons best explains why teachers should ensure that there are physical pathways for students in the classroom? The pathways

A. Allow students space to work for themselves
B. Make it easier for teachers to attend to individual student needs.
C. Make it easier for teachers to see the board from the back.
D. Make students less likely to become distracted.
Answer: B. Make it easier for teachers to attend to individual student needs.

19. Mr. Cobbina wants to use authentic methods of assessment. Which of the following methods is he likely to use?

A. Developing portfolios
B. Multiple choice test
C. Oral presentation
D. Reflective journal
Answer: A. Developing portfolios

20. Blooms Taxonomy of cognitive domain consist of how many levels?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
Answer: D. 6

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising