GES promotion practice
GES Promotion DD Contemporary Issues in Education Past Questions and Answers
Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 14 of 14 questions in Contemporary Issues in Education.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Which of the following Sustainable Development Goals (SDG) relates to education?
A. SDG 2
B. SDG 4
C. SDG 6
D. SDG 8
Answer: B. SDG 4
2. The SDG that relates to education aims to ensure
A. Equitable and inclusive education for all, especially the girl child
B. Improved access and participation in education for all school-aged children
C. Inclusive and equitable quality lifelong learning opportunities for all
D. Universal basic education for all
Answer: C. Inclusive and equitable quality lifelong learning opportunities for all
3. Which of the following in Ghana has the objective of equitable educational opportunity and the prioritization of the disadvantaged in the society?
A. Disability law inclusive Education
B. Inclusive Education System
C. Right to Education Principle
D. Right to Education Provision
Answer: B. Inclusive Education System
4. Climate change, Environmental Education for sustainable Development have become major tools for protecting the environment and ensuring sustainable development,
A. True
B. False
Answer: A. True
5. In mainstreaming special education students, it is important that they experience an education environment that reinforces the differences between special education and general students.
A. True
B. False
Answer: B. False
6. Which Sustainable Development Goal is directly related Education?
Answer: Goal 4
7. What does the sustainable development Goal directly relates to Education state?
Answer: “Ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all”
8. The Complementary Basic Education (CBE) programmed is targeted at which group of learned?
Answer: out of school children beyond school starting age
9. Nowadays, the most effective mode of learning is
A. Self-study and Face-to-face learning
B. e-learning
C. Blended learning
D. Both e-learning and blended learning
Answer: D. Both e-learning and blended learning
10. Nowadays, the most effective mode of learning is
A. Blended learning
B. E-learning
C. Both (a) and (b)
D. Self-study
Answer: C. Both (a) and (b)
11. The most important reason for stakeholders to evaluate basic education programmes such as the free SHS on regular basis is to ………………………
A. Determine to what extent the programmes are beneficial to the students and communities
B. Highlight students’ achievement to community members
C. Justify request for supplemental funding for special projects
D. Provide evidence to support advocacy efforts with regard to legislation
Answer: A. Determine to what extent the programmes are beneficial to the students and communities
12. The use of media either sequentially or simultaneously in a single communication is called as
A. Web Aided Instruction
B. Technology Aided Instruction
C. Computer Assisted Instruction
D. Multi-media Instruction
Answer: D. Multi-media Instruction
13. Inclusive education is about
A. making provision for all children
B. welcoming and celebrating diversity
C. both (A) and (B)
D. none of these
Answer: C. both (A) and (B)
14. Free SHS is anchored on the pillars _______________ I. Removal of cost barriers II. Expansion of infrastructure III. Improving access to basic education. IV. Improvement in quality and equity.
A. I only
B. II and III only
C. I, II and IV only
D. All of the above
Answer: C. I, II and IV only
Ready to practise the full question bank?
Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising