GES promotion practice

GES Promotion ADII Strategic Educational Leadership and Management Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 69 questions in Strategic Educational Leadership and Management.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Management is commonly define as

A. getting things done so that demand is for fulfilled
B. getting things done through others people
C. knowing what actually has been produced and which should have been produced
D. working for others
Answer: B. getting things done through others people

2. A student’s ability is analyzing issues and situations leading to the resolution of problems are a demonstration of what kind of competence?

A. Communication and collaboration
B. Critical thinking and problem solving
C. Cultural identity and global citizenship
D. Personal development and leadership competence
Answer: B. Critical thinking and problem solving

3. Procrastination is a productive behavior pattern that causes you to enhance your on-the-job efficiency because you focus on task that aren’t priorities for the day or week

A. True
B. False
Answer: B. False

4. Which of the following is a division under the jurisdiction of the Deputy Director General (Management Services) of the Ghana Education Service?

A. Special Education Division
B. Secondary Education Division
C. Technical and Vocational Education Division
D. Supply and Logistic Division
Answer: D. Supply and Logistic Division

5. Decentralization takes all the following forms but

A. Decongestion
B. Delegation
C. Deconcentration
D. devolution
Answer: A. Decongestion

6. The use of a physical punishment for class management is called

A. time out technique
B. satiation technique
C. extinction technique
D. corporal punishment
Answer: D. corporal punishment

7. The father of modern theory of management is

A. Henry Fayol
B. Max Weber
C. Gullick
D. Tyler
Answer: A. Henry Fayol

8. Person who possesses qualities of leadership is

A. Leader
B. Officer
C. Manager
D. Administrator
Answer: A. Leader

9. The power is concentrated in the hands of one or few people in

A. Control
B. Command
C. Centralization
D. Decentralization
Answer: C. Centralization

10. What is central to administration?

A. Organization
B. Coordination
C. Communication
D. Decision making
Answer: D. Decision making

11. Leadership is the ability

A. To achieve organizational goals
B. To influence
C. To motivate
D. All of the above
Answer: D. All of the above

12. The chief responsibility of the headteacher is

A. Maintain school records
B. Handle discipline problems
C. Provide leadership in instructional plan
D. Organize and administer the guidance programmed
Answer: C. Provide leadership in instructional plan

13. Execution of plans and decisions is the part of

A. Planning
B. Organizing
C. Coordinating
D. Commanding
Answer: D. Commanding

14. Who is called father of scientific management theory

A. Terry and Franklin
B. Henry Fayol
C. Fredrick Tylor
D. Elton Meo
Answer: C. Fredrick Tylor

15. Laissez Faire administration is based on

A. Mutual sharing
B. Non – interference
C. Dictatorship
D. None
Answer: B. Non – interference

16. The criticism most frequently leveled at school administration is that:

A. They like praise
B. They are too lazy
C. They do not know teacher
D. They fail to provide leadership
Answer: D. They fail to provide leadership

17. The function of educational administration and management is

A. Instructional tasks
B. Non instructional tasks
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)

18. Authoritative administration is based on

A. Mutual sharing
B. Non interference
C. Interference
D. Dictatorship
Answer: D. Dictatorship

19. The degree to which organizational resources contribute to productivity is

A. Out put
B. Production
C. Efficiency
D. Effectiveness
Answer: C. Efficiency

20. Fayol's functions of management include:

A. Planning, designating, completing, cooperating.
B. Punishing, commanding, organising, coordinating, controlling.
C. Preparing, commanding, operating, consulting, controlling.
D. Planning, commanding, organising, coordinating, controlling.
Answer: D. Planning, commanding, organising, coordinating, controlling.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising