GES promotion practice

GES Promotion ADII Research and Professional Practice Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 28 questions in Research and Professional Practice.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The activity of teachers investigating their own practice and development useful ideas improve their practice can be referred to as …………….research

A. Action
B. Basic
C. Qualitative
D. Quantitative
Answer: A. Action

2. Experimental designs are characterized by:

A. Normative data
B. Controlled conditions
C. Automated Stimulation
D. All of the above
Answer: B. Controlled conditions

3. A stimulus that elicits a response before the experimental manipulation is a (an):

A. Response stimulus
B. Unconditioned stimulus
C. Generalized stimulus
D. Conditioned stimulus
Answer: B. Unconditioned stimulus

4. Research findings that explain behavior under many conditions are:

A. Generalizable
B. Valid
C. Reliable
D. All of the above
Answer: A. Generalizable

5. Who among the following was the first man to describe 'Null Hypothesis'?

A. William James
B. Raymond Dodge
C. Ronald Fisher
D. Freud
Answer: C. Ronald Fisher

6. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is

A. Digestive upsets
B. Explosive behaviour
C. Fatigue
D. Worry
Answer: B. Explosive behaviour

7. A research technique in which researchers obtain information about an infant's spontaneous behavior is:

A. Standardized developmental testing
B. Experimental designs
C. Naturalistic observation
D. Newborn neurobehavioral exams
Answer: C. Naturalistic observation

8. A hypothesis of 'No Difference' is called:

A. Experimental hypothesis
B. Research hypothesis
C. Null hypothesis
D. None of these
Answer: C. Null hypothesis

9. Which of the following is NOT an example of discrete variable?

A. Age
B. Gender
C. Marital status
D. Place of residence
Answer: A. Age

10. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is

A. Digestive upsets
B. Explosive behaviour
C. Fatigue
D. Worry
Answer: B. Explosive behaviour

11. A hypothesis is…

A. A variable thought to affect one or more variables.
B. An outcome studied through research.
C. A statement about the proposed relationship between variables.
D. The consistency of data obtained from a particular research method.
Answer: C. A statement about the proposed relationship between variables.

12. The process of selecting units from a population to estimate characteristics of the population is called

A. research
B. sampling
C. inference
D. analyzing
Answer: B. sampling

13. Security of attachment to mother is typically measured by:

A. Separation-reunion procedure
B. Observation of mother-infant play
C. Questionnaire
D. All of the above
Answer: A. Separation-reunion procedure

14. The reinforcement schedule that yields the lowest performance is the:

A. Fixed ratio schedule
B. Variable ratio schedule
C. Fixed interval schedule
D. Variable interval schedule
Answer: C. Fixed interval schedule

15. If you use the scientific method to investigate psychological phenomena, your first step should be to

A. Develop a hypothesis
B. Make up an appropriate test
C. Conduct a study
D. Formulate a question
Answer: D. Formulate a question

16. Thumb sucking, Nail biting etc., similar actions are due to:

A. Pleasure seeking
B. Training
C. Habit
D. Anxiety
Answer: D. Anxiety

17. The creative potential can be improved by:

A. Proper Training
B. Competitive feeling
C. Activity
D. Punishment
Answer: A. Proper Training

18. Temperament is measured using:

A. Parent questionnaires
B. Infant observation
C. Experimental procedures
D. All of the above
Answer: D. All of the above

19. Solomon’s Four Group design falls under

A. Pre-experimental design
B. True-experimental design
C. Quasi-experimental design
D. Factorial design
Answer: B. True-experimental design

20. According to John Dewey, schools must prepare students for

A. research
B. future life
C. present life
D. entrepreneurship
Answer: C. present life

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising