GES promotion practice

GES Promotion ADII Monitoring, Supervision and Quality Assurance Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 39 questions in Monitoring, Supervision and Quality Assurance.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Which of the following was part of the programme and intentions implemented to facilitate the attainment of the Free Compulsory University Basic School (FCUBE)policy objectives? i. Quality improvement in primary schools (QUIPS) ii. CHILD School Community progress in Education (Child Scope) iii. Performance Monitoring Test (PMT) iv. District Teacher Support Teams (DIST)

A. I, II and III only
B. II and III only
C. iii only
D. I, II, III and IV only
Answer: D. I, II, III and IV only

2. How many division are under the jurisdiction of the Director-General ( Quality and Access) of the Ghana Education Service?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
Answer: C. 7

3. The current Deputy Director – General of the Ghana Education service in change of quality and Access is known as

A. Dr. KwabenaBempahTandoh
B. Lawyer Anthony Boateng
C. Professor kwesiOpokuAmankwa
D. Professor Mathew OpokuAmankwa
Answer: A. Dr. KwabenaBempahTandoh

4. A scoring guide used to evaluate the quality of students is called

A. Checklists
B. Inventories
C. Rating scales
D. Rubrics
Answer: D. Rubrics

5. One of the major quality assurance issues confronting heads of public senior high school is the encroachment on school lands by the local chiefs and other people

A. True
B. False
Answer: A. True

6. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of

A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision

7. The individual in the group given the task of directing and coordinating is

A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor

8. The individual in the group given the task of directing and coordinating is

A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor

9. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of

A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision

10. A classroom teacher is applying for a supervisory position. With regards to this process, it would be considered unethical for the teacher to ……………..

A. Ask a friend outside the school system to review his/her application for position errors
B. Include in the required essay stories describing interactions with unnamed colleagues in various school context
C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed
D. Request recommendation letters only from administrators who may give him/her a high performance evaluation
Answer: C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed

11. The basic purpose of supervision is to help

A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil
Answer: B. Children learn more effectively

12. “Supervision is not to control the teacher but to work cooperatively” is the saying of

A. Hoy and Forsyth
B. Glatthorn
C. Glickman
D. Harris
Answer: A. Hoy and Forsyth

13. The effective supervision is indicated by

A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self-sufficient
C. Helping teacher in their teaching
D. Criticizing teacher’s lessons
Answer: B. Helping teachers becoming more self-sufficient

14. The concept of inspection was first introduced in

A. England
B. Pakistan
C. China
D. India
Answer: A. England

15. Types of supervision encouraging variety, originality and independent experimentation is

A. Creative
B. Corrective
C. Preventive
D. Construction
Answer: A. Creative

16. Supervision should be primarily

A. Constructive and creative
B. Preventive and corrective
C. Construction and critical
D. Preventive and critical
Answer: A. Constructive and creative

17. Literal meaning of supervision is

A. Superior efforts and services
B. Superior knowledge and service
C. Superior knowledge and power
D. None of these
Answer: C. Superior knowledge and power

18. Supervision should be primarily

A. Constructive and creative
B. Preventive and corrective
C. Construction and critical
D. Preventive and critical
Answer: A. Constructive and creative

19. The basic purpose of supervision is to help

A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil
Answer: B. Children learn more effectively

20. The effective supervision is indicated by

A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self sufficient
C. Helping teacher in their teaching
D. Criticizing teacher’s lessons
Answer: B. Helping teachers becoming more self sufficient

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising