GES promotion practice
GES Promotion ADII Educational Planning and Statistics Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 112 questions in Educational Planning and Statistics.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Which of the following offices of the ministry of education houses the Education Management information system (EMIS) date?
A. Administration and general service
B. Free senior high school secretariat
C. Reform secretariat
D. Statistics, research, information management (SRIM)
Answer: D. Statistics, research, information management (SRIM)
2. The word “Pedagogy” means to ………………..
A. Educate the child
B. Guide the child
C. Lead the child
D. Understand the child
Answer: B. Guide the child
3. An effective teacher is expected to…………….
A. Encourage student to be initiative
B. Make students feel that education is their need
C. Reduce the anxiety level of students to moderate level
D. All of the above
Answer: D. All of the above
4. Out of 50 students who took a test, 45 of them passed, what percentage that found
A. 50%
B. 90%
C. 20%
D. 30%
Answer: B. 90%
5. An advantage of planning is that we tend to focus on what work today and not how to deal with the issues of tomorrow
A. True
B. False
Answer: B. False
6. The skills that must be demonstrated in performance tasks cannot vary considerably
A. True
B. False
Answer: B. False
7. Who studied statistical study of the transmission of various traits?
A. Lamarck
B. Darwin
C. Galton
D. Weismann
Answer: C. Galton
8. The standard deviation is the __________ of the variance.
A. cube
B. cube root
C. square
D. square root
Answer: D. square root
9. For __________, 'Experimentation' the standard procedure to know the truth?
A. Science
B. Geography
C. Archeology
D. Public Administration
Answer: A. Science
10. International Institute of Educational Planning is at
A. Paris
B. New Delhi
C. London
D. New York
Answer: A. Paris
11. Value that divides the data into two equal parts is?
A. Mean
B. Mode
C. Median
D. None
Answer: C. Median
12. Micro planning is done in
A. Top Management
B. Middle Management
C. Lower Management
D. Middle and Lower Management
Answer: D. Middle and Lower Management
13. In planning and implementing curricula school makes its selection from:
A. Nation
B. Region
C. Culture
D. Mass communication
Answer: C. Culture
14. Who had suggested that questions are a powerful means of triggering thinking and can lead people from “unconscious ignorance to conscious ignorance”?
A. Plato
B. Aristotle
C. Socrates
D. Chanakya
Answer: C. Socrates
15. The term heuristic means __________ in decision making.
A. calculations
B. thoroughness
C. brain storming
D. mental shortcuts
Answer: D. mental shortcuts
16. The history of administration goes back to
A. 1000 BC
B. 2000 BC
C. 3000 BC
D. 5000 BC
Answer: D. 5000 BC
17. Which is not the type of administration?
A. Authoritarian administration
B. Instructional administration
C. Laissez Faire administration
D. Democratic administration
Answer: B. Instructional administration
18. Administration means
A. To run
B. To protect
C. To establish
D. To look after
Answer: D. To look after
19. Which is not the characteristic of authoritative administration
A. Sharing
B. Rudeness
C. Strict discipline
D. Suppression the subordinates
Answer: A. Sharing
20. The main types of administration are
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: C. 3
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising