GES promotion practice

GES Promotion ADII Educational Finance and Resource Management Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 201 questions in Educational Finance and Resource Management.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Which of the following is a part of the major regulatory laws governing financial administration in schools in Ghana

A. Create room to accommodate the increase in enrolment
B. Expand physical school infrastructure and facilities
C. Increase the number of holidays (especially for teachers)
D. The public financial Management Act 2016(Act, 9211)
Answer: D. The public financial Management Act 2016(Act, 9211)

2. Which of the following is/was the objective(s) of the 1987 Education Reform? I Increase access to basic education II Shorten the pre-university structure from 17 years to 12 years III Make education cost-effective IV Improve the quality of education by making it more relevant to socio-economic conditions.

A. I only
B. II and III only
C. I,II and III only
D. All of the above
Answer: D. All of the above

3. What was Ghana’s score the Corruption Perception Index (CPI) released by Transparency International in 2018?

A. 38%
B. 39%
C. 40%
D. 41%
Answer: D. 41%

4. Which one of the following political ideologies is Plato credited with?

A. Collectivism
B. Democracy
C. Imperialism
D. Individualism
Answer: A. Collectivism

5. The term used for monitor outcomes with reference to objectives is……………….

A. Evaluation
B. Interview
C. Measurement
D. Test
Answer: A. Evaluation

6. Which of the following is/are the objectives of the 1987 Education Reform? VI. Increase access to basic education VII. Shorten the pre-university education structure from 17 years VIII. Make education cost –effective IX. Improving quality of education by making it more effective to socio-economic conditions

A. I only
B. I, II, and III only
C. II and III only
D. I, II, III and IV
Answer: D. I, II, III and IV

7. The general name for a scoring guide used to evaluate the quality of students is called a/an

A. Checklist
B. Inventory
C. Rating scale
D. Rubric
Answer: D. Rubric

8. In Ghana, financial accountability is one of the major responsibilities of the heads of schools

A. True
B. False
Answer: A. True

9. Social psychologist believes that the process of group formation begin when its members agree to go against the norms of the group.

A. True
B. False
Answer: B. False

10. Bid-rigging may result in the supply of inferior textbooks and supplies

A. True
B. False
Answer: A. True

11. It is not recommended to take statements directly from tests to make good true or false

A. True
B. False
Answer: B. False

12. To compile the information into pattern and propose a plan is called

A. analyzing
B. evaluating
C. originating
D. synthesizing
Answer: D. synthesizing

13. FCUBE was introduced in the year

A. 2004
B. 1995
C. 1998
D. 2000
Answer: B. 1995

14. The school headmaster are expected to

A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study

15. The school headmaster are expected to

A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study

16. Which organization is responsible for the nation's fiscal policies?

A. Ministry of finance
B. Bank of Ghana
C. Parliament
D. Ministry of Employment
Answer: A. Ministry of finance

17. An amount set aside to meet minor expenses in the school by authority is

A. budget
B. provision
C. petty cash
D. Imprest
Answer: D. Imprest

18. …………….. is an amount of money set aside by authority to meet future contingency in the school.

A. provision
B. budget
C. Imprest
D. petty cash
Answer: A. provision

19. School Budget includes

A. Non development expenditure
B. Development expenditure
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)

20. All Govt. grants and expenditures are maintained in

A. Stock Register
B. Cash Register
C. Acquittance Roll
D. Contingent Register
Answer: B. Cash Register

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising