GES promotion practice
GES Promotion ADII Education Legislation, Policy and Governance Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 37 questions in Education Legislation, Policy and Governance.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. The Ministry of Education of Ghana, which is a multi-portfolio government ministry, was establish in………..
A. 1947
B. 1956
C. 1957
D. 1960
Answer: C. 1957
2. How many functional division dose the Ghana Education Service have at the Headquarters?
A. 9
B. 10
C. 11
D. 12
Answer: B. 10
3. Which of the following is not a body under the Ministry of Education which implements its policies and programmes related to education?
A. Ghana Education Division
B. Non-Formal Education Division
C. Teacher Education Division
D. Ghana Library Authority
Answer: B. Non-Formal Education Division
4. How many units have the Technical and vocational Education Division ( TVED) of the Ghana Education Service ( GES ) Headquarters?
A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
Answer: A. 7
5. Which one of the following Acts established the Ghana Education Service in 1995?
A. Act 506
B. Act 605
C. Act 778
D. Act 788
Answer: A. Act 506
6. Which of the following is/are not the way( s) through which education policies are formulated? I Imposition by elites II Political discussions III Stakeholder consultation
A. I only
B. I,II and III only
C. II and III only
D. III only
Answer: A. I only
7. Which one of the agencies is not a body under the Ministry of Education which implements its policies and programme related to education
A. Complementary Education Agency
B. Ghana Library Board
C. Ghana Tertiary Education Commission
D. National Commission for Civic Education
Answer: D. National Commission for Civic Education
8. The Ghana Education Service Act 1995
A. Act 506
B. Act 605
C. Act 778
D. Act 78
Answer: A. Act 506
9. Which of the following is /are not the ways through which education policies are formulated? i. Imposition by elites ii. Political discussions iii. Stakeholder consultation
A. I only
B. II only
C. II only
D. I, II, and III
Answer: A. I only
10. Membership of the Ghana Education service is made up of all the following except
A. All the stakeholders in education
B. Other persons that may be employed for the service
C. Teacher and non-teaching supporting personal in pre- tertiary educational institutions in the public system
D. The personnel of the Ghana Education service existing immediately before the coming into force of the Ghana Education Act 1995
Answer: A. All the stakeholders in education
11. Which body within the Ghanaian education system has the overall responsibility for education sector policy formulation, planning, monitoring and evaluation, budgeting and coordination?
A. Ghana Education Service
B. Ministry of Education
C. National council for curriculum and Assessment
D. National council for Tertiary Education
Answer: B. Ministry of Education
12. The ministry of Education formulates and implements approved national policies and programmes on education in Ghana.
A. True
B. False
Answer: B. False
13. Teaches Education Division (TED) is one of the divisions at the Ghana Education Service headquarters.
A. True
B. False
Answer: B. False
14. The overall goal of the Ministry of education is provided relevant and quality education for same Ghanaians
A. True
B. False
Answer: B. False
15. The goal of the education sector is in accordance with the Education Act 778
A. True
B. False
Answer: A. True
16. Teacher Education Design (TED) is one of the divisions at the Ghana Education Service
A. True
B. False
Answer: B. False
17. The Ghana Education Service Council submits to the Ministry of Education recommendation for tertiary education policies and programmes in Ghana
A. True
B. False
Answer: B. False
18. The Ghana Tertiary Education Commission comprises of National Accreditation Board and the National Council for Tertiary Education
A. True
B. False
Answer: A. True
19. Vagal tone has been used as a measure of physiological regulation because:
A. It measures the parasympathetic nervous system
B. It's non-invasive
C. It's related to control by the brain of heart rate in response to arousal
D. All of the above
Answer: D. All of the above
20. How many management levels have Ghana Education Services?
A. 7
B. 12
C. 4
D. 10
Answer: C. 4
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising