GES promotion practice
GES Promotion ADII Curriculum, Pedagogy and Assessment Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 784 questions in Curriculum, Pedagogy and Assessment.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. All of these key terms relate to an / or despite reliability, except
A. Consistency
B. Credibility
C. Dependability
D. Trustworthiness
Answer: D. Trustworthiness
2. The field of study which is concerned with the construction of thought processes. Including remembering, problem solving, and decision making is called…………….
A. Cognitive Development
B. Education
C. Epistemology
D. Pedagogy
Answer: A. Cognitive Development
3. In order to affect a purposeful change in schools, a school leader should ask the question
A. why is the charge taking place?
B. what do we hope to accomplish
C. what resource do we require
D. all of the above
Answer: D. all of the above
4. for what reason might a school be unable to maintain adequate educational quality and students discipline
A. Diversity
B. Segregation
C. Both option A and B
D. None of the above
Answer: B. Segregation
5. The main purpose of supervising teaching is to ……………
A. Achieve success in examinations
B. Property utilize school facilities
C. Carry out the curriculum
D. Advance pupils’ welfare
Answer: C. Carry out the curriculum
6. Supervision of teaching many ensure
A. achievement in success in examination
B. advancement of pupils welfare
C. proper utilization of school facilities
D. quality delivery of curriculum
Answer: B. advancement of pupils welfare
7. The use of technology to enhance the learning process is called …………..in education.
A. Communication technology
B. Information communication technology
C. Information retrieval
D. Information technology
Answer: B. Information communication technology
8. The aim of Ghana’s system of education is…………..
A. Personality development
B. Character formation
C. Preservation of culture
D. All of the above
Answer: D. All of the above
9. The performance of a student can be evaluated in the best possible manner through
A. Annual assessments
B. Continuous assessments
C. Monthly assessments
D. Weekly assessments
Answer: B. Continuous assessments
10. Testing in education is only possible using……….
A. Achievement test
B. Intelligence test
C. Aptitude test
D. Standardized achievement test
Answer: D. Standardized achievement test
11. Which of the following is/are not the objective( s) of the free compulsory universal Basic Education ( FCUBE )? I Improving the quality of learning and teaching II Improving access to basic education facilities III Encouraging private sector participation in the provision of education facilities IV Improving management efficiency
A. III only
B. II and III only
C. I,II and III only
D. None of the above
Answer: A. III only
12. Curriculum provides guidance for………….
A. Schools
B. Teachers
C. Students
D. Parents
Answer: B. Teachers
13. Psychological foundation plays its role in the development of curriculum, keeping in view of the…………..
A. Students needs
B. Students interest
C. Students capability
D. All of the above
Answer: D. All of the above
14. An outline of the topics of a subject to be covered in a specific time is called a………
A. Programme
B. Syllabus
C. Curriculum
D. Course
Answer: B. Syllabus
15. All of the following statements regarding a teacher are correct except that the teacher
A. Changes his/her attitudes and behavior according to the needs of society
B. is a friend, guide and philosopher
C. is the leader of the class
D. teachers what the students know
Answer: D. teachers what the students know
16. The type of education acquired without any specific purpose, fixed period and place is called….
A. formal Education
B. indirect Education
C. individual Education
D. informal Education
Answer: D. informal Education
17. Why are co-curricular activities used in teaching?
A. To assist the teacher
B. To make teaching easy
C. To make teaching look attractive
D. To make teaching interesting and effective
Answer: D. To make teaching interesting and effective
18. Which of the following sentence is/are correct about the nature of teaching? I It is remedial II It is diagnostic III It is both remedial and diagnostic
A. I only
B. II only
C. III only
D. All of the above
Answer: C. III only
19. The procedure used to determine a learner’s abilities is referred to as
A. Criterion reference test
B. Maximum performance test
C. Norm-referenced
D. Typical performance test
Answer: A. Criterion reference test
20. What are the three components of the educational process?
A. Direction, instruction and skill
B. Education, teacher
C. Teacher, student and education
D. Teaching, learning and practice
Answer: D. Teaching, learning and practice
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising