GES promotion practice

GES Promotion ADII Contemporary Issues in Education Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 14 of 14 questions in Contemporary Issues in Education.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The common Core Programme ( CCP) for Junior and Senior High Schools consists of how many subjects

A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
Answer: C. 9

2. Which of the following subjects is not part of the list of subjects to be studied under the common core programme for junior and Senior High School in Ghana?

A. Career Technology
B. History
C. Physical and Health Education
D. Religious and Moral Education
Answer: B. History

3. heads of educational institution can appropriate ensure the safety of their students against COVID-19 by the following measures except providing them

A. face mask to wear
B. hand sanitizer to sanitize their hands
C. hand gloves to protect their hands
D. water and hand soap to wash their hands
Answer: C. hand gloves to protect their hands

4. Which one of the following is not of the core competencies emphasized in the new standards-based curriculum?

A. Clarity
B. Collaboration
C. Communication
D. Critical thinking
Answer: A. Clarity

5. The SOG that relates to education aims to ensure

A. Equitable and inclusive education for all, especially the girl child
B. Improved access and participation in education for all children
C. Inclusive and equitable quality lifelong opportunities for all
D. Universal basic education for all
Answer: C. Inclusive and equitable quality lifelong opportunities for all

6. Which of these options is not a major aim of the Double Track intervention which was introduced in Senior High Schools in Ghana?

A. Create room to accommodate the increase in enrolment
B. Expand physical school infrastructure and facilities
C. Increase the number of holidays (especially teachers)
D. Reduce class sizes
Answer: C. Increase the number of holidays (especially teachers)

7. Sustainable Development Goals (SDG) 4 Target 1 states that “by 2030, all boys and girls complete free equitable and quality primary and secondary education leading to relevant and effective learning outcome’’

A. True
B. False
Answer: A. True

8. Equity, inclusion, gender and teacher are cross-cutting issues in education

A. True
B. False
Answer: A. True

9. Nowadays, the most effective mode of learning is

A. Self-study and Face-to-face learning
B. e-learning
C. Blended learning
D. Both e-learning and blended learning
Answer: D. Both e-learning and blended learning

10. Nowadays, the most effective mode of learning is

A. Blended learning
B. E-learning
C. Both (a) and (b)
D. Self-study
Answer: C. Both (a) and (b)

11. The most important reason for stakeholders to evaluate basic education programmes such as the free SHS on regular basis is to ………………………

A. Determine to what extent the programmes are beneficial to the students and communities
B. Highlight students’ achievement to community members
C. Justify request for supplemental funding for special projects
D. Provide evidence to support advocacy efforts with regard to legislation
Answer: A. Determine to what extent the programmes are beneficial to the students and communities

12. The use of media either sequentially or simultaneously in a single communication is called as

A. Web Aided Instruction
B. Technology Aided Instruction
C. Computer Assisted Instruction
D. Multi-media Instruction
Answer: D. Multi-media Instruction

13. Inclusive education is about

A. making provision for all children
B. welcoming and celebrating diversity
C. both (A) and (B)
D. none of these
Answer: C. both (A) and (B)

14. Free SHS is anchored on the pillars _______________ I. Removal of cost barriers II. Expansion of infrastructure III. Improving access to basic education. IV. Improvement in quality and equity.

A. I only
B. II and III only
C. I, II and IV only
D. All of the above
Answer: C. I, II and IV only

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising