GES promotion practice

GES Promotion ADI Strategic Educational Leadership and Management Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 72 questions in Strategic Educational Leadership and Management.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Which of the following statements about school culture is correct?

A. A principal’s behavior is the sole determinant school culture
B. School culture consists of shared value and beliefs that tell educators how to address problems
C. School cultural describe a school’s mission
D. School cultural describe the demographic compositions of school
Answer: B. School culture consists of shared value and beliefs that tell educators how to address problems

2. Which of the following statement about teacher group decision make is correct?

A. Group decision making indicates teachers have taken over decision making in schools
B. Group decisions making procedures shares leadership in the school
C. Group decision making shows individual teachers are unable to take decision
D. In group decision making only unimportant decisions are made
Answer: B. Group decisions making procedures shares leadership in the school

3. Which of the following statements about discipline and punish is correct

A. Discipline focuses on imposing controls and punishments focus on promoting positive behavior
B. Discipline focuses on promoting positive behavior and punishment focus on imposing control
C. Discipline is the responsibility of the principal and punishment is the superintendent
D. Discipline is the responsibility of the superintendent and punishment is the responsibility of the principal
Answer: B. Discipline focuses on promoting positive behavior and punishment focus on imposing control

4. An authoritarian leadership style is exemplified when a leader dictates policies and procedures, decides what goal are to be achieved, and directs and control all activities without any meaningful participation by the subordinates. This type of leadership is good for a single sex senior high school.

A. True
B. False
Answer: B. False

5. An attribute of good government in GES is non-delegation of management control of an institution

A. True
B. False
Answer: B. False

6. Teachers exercise leadership in the school in their operations

A. True
B. False
Answer: A. True

7. Which of the following is a division under the jurisdiction of the Deputy Director General (Management Services) of the Ghana Education Service?

A. Special Education Division
B. Secondary Education Division
C. Technical and Vocational Education Division
D. Supply and Logistic Division
Answer: D. Supply and Logistic Division

8. Decentralization takes all the following forms but

A. Decongestion
B. Delegation
C. Deconcentration
D. devolution
Answer: A. Decongestion

9. The use of a physical punishment for class management is called

A. time out technique
B. satiation technique
C. extinction technique
D. corporal punishment
Answer: D. corporal punishment

10. The father of modern theory of management is

A. Henry Fayol
B. Max Weber
C. Gullick
D. Tyler
Answer: A. Henry Fayol

11. Person who possesses qualities of leadership is

A. Leader
B. Officer
C. Manager
D. Administrator
Answer: A. Leader

12. The power is concentrated in the hands of one or few people in

A. Control
B. Command
C. Centralization
D. Decentralization
Answer: C. Centralization

13. What is central to administration?

A. Organization
B. Coordination
C. Communication
D. Decision making
Answer: D. Decision making

14. Leadership is the ability

A. To achieve organizational goals
B. To influence
C. To motivate
D. All of the above
Answer: D. All of the above

15. The chief responsibility of the headteacher is

A. Maintain school records
B. Handle discipline problems
C. Provide leadership in instructional plan
D. Organize and administer the guidance programmed
Answer: C. Provide leadership in instructional plan

16. Execution of plans and decisions is the part of

A. Planning
B. Organizing
C. Coordinating
D. Commanding
Answer: D. Commanding

17. Who is called father of scientific management theory

A. Terry and Franklin
B. Henry Fayol
C. Fredrick Tylor
D. Elton Meo
Answer: C. Fredrick Tylor

18. Laissez Faire administration is based on

A. Mutual sharing
B. Non – interference
C. Dictatorship
D. None
Answer: B. Non – interference

19. The criticism most frequently leveled at school administration is that:

A. They like praise
B. They are too lazy
C. They do not know teacher
D. They fail to provide leadership
Answer: D. They fail to provide leadership

20. The function of educational administration and management is

A. Instructional tasks
B. Non instructional tasks
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising