GES promotion practice

GES Promotion ADI Research and Professional Practice Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 29 questions in Research and Professional Practice.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The polices, frameworks as well as policy initiatives related to the teacher exclude:

A. UNESCO (May 2020). Supporting teacher in back-to-school efforts: Guidance for policy-makers.
B. National pensions Act 2008
C. The Education strategic plan (2018-2030)
D. Pre-tertiary teacher professional Development and in Ghana- policy framework (2018).
Answer: B. National pensions Act 2008

2. Which of the following constitutes the national teacher standards?

A. Professional Association, professional practice, professional license
B. Professional Knowledge, professional practice, professional license
C. Professional values and attributes, professional association, professional practice
D. Professional values and attributes, professional knowledge professional practice
Answer: D. Professional values and attributes, professional knowledge professional practice

3. Experimental designs are characterized by:

A. Normative data
B. Controlled conditions
C. Automated Stimulation
D. All of the above
Answer: B. Controlled conditions

4. A stimulus that elicits a response before the experimental manipulation is a (an):

A. Response stimulus
B. Unconditioned stimulus
C. Generalized stimulus
D. Conditioned stimulus
Answer: B. Unconditioned stimulus

5. Research findings that explain behavior under many conditions are:

A. Generalizable
B. Valid
C. Reliable
D. All of the above
Answer: A. Generalizable

6. Who among the following was the first man to describe 'Null Hypothesis'?

A. William James
B. Raymond Dodge
C. Ronald Fisher
D. Freud
Answer: C. Ronald Fisher

7. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is

A. Digestive upsets
B. Explosive behaviour
C. Fatigue
D. Worry
Answer: B. Explosive behaviour

8. A research technique in which researchers obtain information about an infant's spontaneous behavior is:

A. Standardized developmental testing
B. Experimental designs
C. Naturalistic observation
D. Newborn neurobehavioral exams
Answer: C. Naturalistic observation

9. A hypothesis of 'No Difference' is called:

A. Experimental hypothesis
B. Research hypothesis
C. Null hypothesis
D. None of these
Answer: C. Null hypothesis

10. Which of the following is NOT an example of discrete variable?

A. Age
B. Gender
C. Marital status
D. Place of residence
Answer: A. Age

11. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is

A. Digestive upsets
B. Explosive behaviour
C. Fatigue
D. Worry
Answer: B. Explosive behaviour

12. A hypothesis is…

A. A variable thought to affect one or more variables.
B. An outcome studied through research.
C. A statement about the proposed relationship between variables.
D. The consistency of data obtained from a particular research method.
Answer: C. A statement about the proposed relationship between variables.

13. The process of selecting units from a population to estimate characteristics of the population is called

A. research
B. sampling
C. inference
D. analyzing
Answer: B. sampling

14. Security of attachment to mother is typically measured by:

A. Separation-reunion procedure
B. Observation of mother-infant play
C. Questionnaire
D. All of the above
Answer: A. Separation-reunion procedure

15. The reinforcement schedule that yields the lowest performance is the:

A. Fixed ratio schedule
B. Variable ratio schedule
C. Fixed interval schedule
D. Variable interval schedule
Answer: C. Fixed interval schedule

16. If you use the scientific method to investigate psychological phenomena, your first step should be to

A. Develop a hypothesis
B. Make up an appropriate test
C. Conduct a study
D. Formulate a question
Answer: D. Formulate a question

17. Thumb sucking, Nail biting etc., similar actions are due to:

A. Pleasure seeking
B. Training
C. Habit
D. Anxiety
Answer: D. Anxiety

18. The creative potential can be improved by:

A. Proper Training
B. Competitive feeling
C. Activity
D. Punishment
Answer: A. Proper Training

19. Temperament is measured using:

A. Parent questionnaires
B. Infant observation
C. Experimental procedures
D. All of the above
Answer: D. All of the above

20. Solomon’s Four Group design falls under

A. Pre-experimental design
B. True-experimental design
C. Quasi-experimental design
D. Factorial design
Answer: B. True-experimental design

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising