GES promotion practice
GES Promotion ADI Monitoring, Supervision and Quality Assurance Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 39 questions in Monitoring, Supervision and Quality Assurance.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Gold hammer developed types of supervision for Supervisors and these are: I. Observation II. Analysis III. Strategy planning IV. Conference V. Post Conference Analysis VI. Brief visits
A. I,II,III,V, and VI
B. II,III,IV, and V
C. I,II,III,IV,V, and VI
D. I,II,III,IV, and V
Answer: D. I,II,III,IV, and V
2. The educational Accreditation Board (NAB) falls under the Ministry of Education and is responsible for accreditation and quality assurance in higher education in Ghana. The NAB was set by the government in
A. 1993
B. 2009
C. 2010
D. 2011
Answer: A. 1993
3. Supervising and conducting demonstration for teachers from time to time; organizing in-service training for teachers both trained and untrained; vetting of teachers’ lesson notes and scheme of work
A. Circuit Supervisor
B. Head teacher
C. AD/DD Quality and Access
D. Head teacher and circuit supervisor
Answer: A. Circuit Supervisor
4. Which of the following is not a value of education sector?
A. Accountability and Transparency
B. Efficient management of Resource
C. Environmental resource inflow
D. Quality Education
Answer: C. Environmental resource inflow
5. Evaluation is done to make judgment about the …………..of education.
A. Age
B. Quality
C. Quantity
D. Time period
Answer: B. Quality
6. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of
A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision
7. The individual in the group given the task of directing and coordinating is
A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor
8. The individual in the group given the task of directing and coordinating is
A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor
Answer: D. Supervisor
9. Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of
A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration
Answer: B. Supervision
10. A classroom teacher is applying for a supervisory position. With regards to this process, it would be considered unethical for the teacher to ……………..
A. Ask a friend outside the school system to review his/her application for position errors
B. Include in the required essay stories describing interactions with unnamed colleagues in various school context
C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed
D. Request recommendation letters only from administrators who may give him/her a high performance evaluation
Answer: C. List on the application a graduate degree that he/she partially completed
11. The basic purpose of supervision is to help
A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil
Answer: B. Children learn more effectively
12. “Supervision is not to control the teacher but to work cooperatively” is the saying of
A. Hoy and Forsyth
B. Glatthorn
C. Glickman
D. Harris
Answer: A. Hoy and Forsyth
13. The effective supervision is indicated by
A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self-sufficient
C. Helping teacher in their teaching
D. Criticizing teacher’s lessons
Answer: B. Helping teachers becoming more self-sufficient
14. The concept of inspection was first introduced in
A. England
B. Pakistan
C. China
D. India
Answer: A. England
15. Types of supervision encouraging variety, originality and independent experimentation is
A. Creative
B. Corrective
C. Preventive
D. Construction
Answer: A. Creative
16. Supervision should be primarily
A. Constructive and creative
B. Preventive and corrective
C. Construction and critical
D. Preventive and critical
Answer: A. Constructive and creative
17. Literal meaning of supervision is
A. Superior efforts and services
B. Superior knowledge and service
C. Superior knowledge and power
D. None of these
Answer: C. Superior knowledge and power
18. Supervision should be primarily
A. Constructive and creative
B. Preventive and corrective
C. Construction and critical
D. Preventive and critical
Answer: A. Constructive and creative
19. The basic purpose of supervision is to help
A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil
Answer: B. Children learn more effectively
20. The effective supervision is indicated by
A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self sufficient
C. Helping teacher in their teaching
D. Criticizing teacher’s lessons
Answer: B. Helping teachers becoming more self sufficient
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising