GES promotion practice

GES Promotion ADI Human Resource Management in Education Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 29 questions in Human Resource Management in Education.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. …….. Occurs when a subordinate supposed to perform a delegated function in turn assign the same duty to another person to perform.

A. Delegation
B. Assignment
C. Red legation
D. Appointment
Answer: C. Red legation

2. Which of the following is not a factor in salary determination

A. Comparison with jobs
B. Job description
C. Job assessment
D. Log service or Rank
Answer: C. Job assessment

3. Who performs the roles below? I. Ensuring Staff welfare II. Processing applications for maternity leaves III. Responsible for peripatetic matters

A. Welfare Officer
B. AD/DD Human Resource Management and Development
C. AD/DD Quality and Access
D. AD/DD Planning, Data collection, Research, Monitoring and Evaluation
Answer: B. AD/DD Human Resource Management and Development

4. ………refers to the functions that include training and motivation of the teacher, their deployment, recruitment, teacher information database, wage negotiation and performance evaluation.

A. Teacher engagement
B. Teacher professionalism
C. Teacher recruitment
D. Teacher management
Answer: D. Teacher management

5. ……..is defined as the knowledge, skills and practices that teachers must have in order to be effective educators.

A. Teacher engagement
B. Teaches professionalism
C. Teacher recruitment
D. Teacher management
Answer: B. Teaches professionalism

6. ……..is the process of identifying the demand for a teacher, defining the requirements of the vacancy, and advertising the position and choosing the most appropriate person for the job.

A. Teacher agreement
B. Teacher professionalism
C. Teacher recruitment
D. Teacher management
Answer: C. Teacher recruitment

7. ………… focuses on the factors that make teachers remain in the service

A. Teacher retention
B. Teacher recognition
C. Teacher’s standards
D. Teacher management
Answer: A. Teacher retention

8. ………… refers to the processes of appreciating the critical role of teachers. It provides an avenue to acknowledge the work of the teacher.

A. Teacher retention
B. Teacher recognition
C. Teacher’s standards
D. Teacher management
Answer: B. Teacher recognition

9. In performance evaluation, merit and worth are important concepts. Which of the following statement about them is correct?

A. Both merit and worth pertain to measuring an employee’s effectiveness
B. Merit pertains to measuring an employee’s value to the school
C. Merit pertains an employee’s value to the school
D. Worth pertains to measuring an employee’s effectiveness
Answer: C. Merit pertains an employee’s value to the school

10. Which of the following statement about multi- track, year –round calendar is correct ……………

A. Decrease the need for storage space
B. Is intended to decrease the functional capacity of a school
C. Is intended to increase the functional capacity of a school
D. Reduces staffing needs
Answer: C. Is intended to increase the functional capacity of a school

11. Career structure is the definitive track within which career progression takes place.

A. True
B. False
Answer: B. False

12. Management can be thought of as being divided into two broad categories, which are;teacher management.

A. True
B. False
Answer: A. True

13. Involving teachers in the employment interviews of prospective teachers for the department is bad is idea

A. True
B. False
Answer: B. False

14. Teacher deployment is the systematic way of placing teachers where their services are needed rationally and equitably.

A. True
B. False
Answer: A. True

15. The main schools of management thought are:

A. Comprehensive, human resources, continuous, systems.
B. Scientific, technical, social, human relations.
C. Classical, human relations, systems, contingency.
D. Classical, human resources, systems, contingency.
Answer: C. Classical, human relations, systems, contingency.

16. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty?

A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation
D. Superannuation
Answer: D. Superannuation

17. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty?

A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation
D. Superannuation
Answer: D. Superannuation

18. Which commission is responsible for setting standards for appointments, promotions and discipline for the public sector employees?

A. Public Services Committee
B. Ghana Education Service
C. National Labour Commission
D. Public Services Commission
Answer: D. Public Services Commission

19. The introduction of the salary of a person whose name has gone off the payroll for less than a year is ………………..

A. Re-engagement
B. Re-instatement
C. Re-activation
D. Re-employment
Answer: C. Re-activation

20. The functions of the Ministry of Education is/are I. Designing curriculum II. Recruitment and promotion III. Monitoring and evaluation

A. I only
B. II only
C. III only
D. None of the above
Answer: C. III only

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising