GES promotion practice
GES Promotion ADI Educational Planning and Statistics Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 118 questions in Educational Planning and Statistics.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. Who is responsible for the roles below? I. Distribution of textbooks and other teaching and learning materials to school in the districts. II. Conducting Annual Basic School Census at the Circuit centre. III. Collecting and Collation of figures on enrolment of pupils by sex, class and school.
A. AD/DD Human Resource Management and Development.
B. AD/DD Quality and Access.
C. AD/DD Finance and Administration.
D. AD/DD Planning, Data collection, Research, Monitoring. Evaluation.
Answer: D. AD/DD Planning, Data collection, Research, Monitoring. Evaluation.
2. Schumann’s Accumulation Model is based on the fact that:
A. language is required through parents
B. language is not acquired without socialization
C. language is not acquired through socialization
D. children learn language through imitation
Answer: B. language is not acquired without socialization
3. An educational reform in 2007 extended the nominal duration of senior secondary education by 1 year, creating a 4 –year senior phase. This reform was reversed by the new government in
A. 2008
B. 2009
C. 2010
D. 2011
Answer: B. 2009
4. Which of the following statements accurately describe the process of reaching consensus?
A. Involve determine which faction’s positions will prevail
B. Involve reaching a decision everyone can accept
C. Is voting term for voting
D. Is the process of reaching an ideal decision
Answer: B. Involve reaching a decision everyone can accept
5. School philosophy is a cornerstone for continuous school
A. Addresses the shared values and beliefs of the school
B. Describe the shared purpose of the school
C. Entails the strategies for reaching the preferred future
D. Is the shared preferred future of the school
Answer: A. Addresses the shared values and beliefs of the school
6. Gross Enrolment Index (GEI)is a statistical measure used in the education sector, and formerly by the UN in its index, to determine the number of students enrolled in a school and at several different grade levels \
A. True
B. False
Answer: A. True
7. According to the data from the World Bank on the internal survey conducted between 2014 and 2020, Ghana is rated the country with the highest Teenage pregnancy cases.
A. True
B. False
Answer: B. False
8. Visioning identifies destination, planning provides the goal and strategies to get there
A. True
B. False
Answer: A. True
9. The motto for the African Union (AN) is “An integrated, prosperous and peaceful Africa”
A. True
B. False
Answer: A. True
10. Performances tasks are hands-on activities that require students to demonstrate their ability to perform certain actions
A. True
B. False
Answer: A. True
11. The EMIS Number is unique, 8 digit number assigned to all schools by the Department of Education (Doe). What does EMIS stand for……?
Answer: Education Management Information System
12. The Gender Parity Index( GPI) is then calculated by
Answer: Dividing the female Gross Enrollment by the Male Gross Enrollment Ratio for the given level of Education
13. Who studied statistical study of the transmission of various traits?
A. Lamarck
B. Darwin
C. Galton
D. Weismann
Answer: C. Galton
14. The standard deviation is the __________ of the variance.
A. cube
B. cube root
C. square
D. square root
Answer: D. square root
15. For __________, 'Experimentation' the standard procedure to know the truth?
A. Science
B. Geography
C. Archeology
D. Public Administration
Answer: A. Science
16. International Institute of Educational Planning is at
A. Paris
B. New Delhi
C. London
D. New York
Answer: A. Paris
17. Value that divides the data into two equal parts is?
A. Mean
B. Mode
C. Median
D. None
Answer: C. Median
18. Micro planning is done in
A. Top Management
B. Middle Management
C. Lower Management
D. Middle and Lower Management
Answer: D. Middle and Lower Management
19. In planning and implementing curricula school makes its selection from:
A. Nation
B. Region
C. Culture
D. Mass communication
Answer: C. Culture
20. Who had suggested that questions are a powerful means of triggering thinking and can lead people from “unconscious ignorance to conscious ignorance”?
A. Plato
B. Aristotle
C. Socrates
D. Chanakya
Answer: C. Socrates
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising