GES promotion practice

GES Promotion ADI Educational Law and Ethics Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 35 questions in Educational Law and Ethics.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. The comprehensive National Teacher policy for Ghana is underpinned by basic value-based principles that teachers are expected to imbibe to impact their school and community. The community culture of Ghanaian people influenced the list of values that have been highlighted in this policy. The core values are the following except

A. Integrity
B. Dignity
C. Continuous self-leaning
D. Stepping stone
Answer: D. Stepping stone

2. Which of the following is not a specific duty of the Ghana Education Service?

A. Develop educational policies and programmes
B. Maintain professionals standards and the conduct of its personnel (knowledge of conditions of service and code of conduct required)
C. Register, teacher and keep an up-to-date register of all teachers in the public system
D. Register, supervise and inspect Private pre-tertiary education institution
Answer: A. Develop educational policies and programmes

3. The characteristics of a profession include: I. Certificate II. Guided by a body of ethics and standards III. Has a licensing structure

A. I,II,III and V
B. I,II and III
C. I and II
D. II,III and IV
Answer: B. I,II and III

4. Schools heads should refrainfrom conducting community surveys

A. True
B. False
Answer: B. False

5. There are various policy actions planned and ongoing in response to these issues, including the…………….and Management (PTPDM) policy, to ensure the proper licensing and registration of teachers

Answer: Pre- tertiary Teacher Professional

6. What is the function of the Labour Act 651 of 2003?

Answer: It regulates employment and labour issues in Ghana. This Act consolidates all laws relating to labour, employers, trade union and industrial relations.

7. What is contained in the persons with disability Act, 2006 (Act, 2006 (Act 715)?

Answer: The Act makes it mandatory for all buildings to which the public has access be fitted with disability- friendly facilities to make them accessible to PWDs.

8. The school policy should be determined by:

A. Citizens
B. Headmasters
C. Citizens and educators
D. The professional educators
Answer: C. Citizens and educators

9. The school policy should be determined by:

A. Citizens
B. Headmasters
C. Citizens and educators
D. The professional educators
Answer: C. Citizens and educators

10. The set of rules and regulation that stipulates what should be done and not to be done in GES is the ____________

A. Code of conduct
B. Condition of service
C. Code of ethics
D. Labour law
Answer: A. Code of conduct

11. A consultant or a team conducts the evaluation process in a particular way, which of the following decides that

A. Business analysis
B. Terms of reference
C. Project management
D. Quality management
Answer: B. Terms of reference

12. The Pre-Tertiary Professional Teacher development and management (PTPDMP) brought about………………. in Ghana.

A. Teacher licensing
B. Teacher doing National Service
C. Double tract System
D. Offering of 1st degree by Colleges of Education
Answer: A. Teacher licensing

13. Under which of the following domains are the National Teaching Standards organized?’

A. Professional values and Attitudes/Professional Knowledge and Professional Practice
B. Professional Values and Skills/Professional Practice and Professional Knowledge
C. Professional Practice/Professional Knowledge and Professional Ethics
D. Professional Knowledge/Professional Skills and Professional Practice
Answer: A. Professional values and Attitudes/Professional Knowledge and Professional Practice

14. Which of the following factors comes in the way of girls' personal rights?

A. Social Recognition
B. Family
C. Gender Difference
D. All of these
Answer: D. All of these

15. Which of the following is/are the function(s) of the functions of the national teaching Council? I. To formulate national policies on education. II. To periodically review professional practice and ethical standards III. To register teachers and issue the appropriate license.

A. I AND II only
B. II and III only
C. I and III
D. All the above
Answer: B. II and III only

16. The only legal authorization for teaching is

A. certificate
B. license
C. Appointment
D. registration
Answer: B. license

17. All the following are reasons for the introduction of the Teacher Licensing in Ghana except

A. To eliminate non-performing teachers
B. To reduce teacher in-take
C. To professionalize teaching
D. To enforce discipline
Answer: B. To reduce teacher in-take

18. The minimum number of years for a newly qualified teacher to possess a provisional teacher’s license is

A. 1 year
B. 2 years
C. 3 years
D. 4 years
Answer: C. 3 years

19. The process were a person who broke service due to disciplinary reason is accepted back to the service is termed

A. Re-engagement
B. Re-instatement
C. Re-activation
D. Re-employment
Answer: B. Re-instatement

20. What do you understand by the term Peer Group?

A. People of same profession
B. Friends and acquaintances
C. Family members and relatives
D. All of these
Answer: D. All of these

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising