GES promotion practice

GES Promotion ADI Educational Finance and Resource Management Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 199 questions in Educational Finance and Resource Management.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Who performs the following functions of the Education Directorate? I. Ensuring the wages and salaries paid to Teacher are actually earned II. Ensuring that ghost names are removed from pay rolls III. Chairing the budget and procurement committees of the Directorate

A. Accountant
B. Budget Officer
C. AD/DD Finance and Administration
D. Internal Auditor
Answer: C. AD/DD Finance and Administration

2. Ghana Education Trust Fund (GET Fund) provides support mainly in the area of

A. Administration expenses
B. Assets and investment expenditure
C. Compensation of employees
D. Goods and service
Answer: B. Assets and investment expenditure

3. Zoom Conference meeting has become the best alternative to hosting a meeting with meeting with members of an organization to the normal face to face meeting. Zoom can contain a maximum of 60 participants.

A. True
B. False
Answer: B. False

4. The African Union became a successor of the organization of African Union in 1999.

A. True
B. False
Answer: B. False

5. The capitation grant was introduced in basic schools to remove fees as a barrier to access to education

A. True
B. False
Answer: A. True

6. One of the objectives of the 2008 Education Reform Programme is to enhance education sector management and budgeting procedure

A. True
B. False
Answer: A. True

7. The national animal of Ghana is an Elephant.

A. True
B. False
Answer: B. False

8. The motto of united nation (UN) is “That All May Be One”.

A. True
B. False
Answer: B. False

9. Sub-Saharan Africa is, geographically and ethno culturally, the area of the continent of Africa that lies South of the Sahara. According to the United Nations, it consists of all African countries and territories that are fully or partially located south of the Sahara. The sub-Sahara African Countries are 52.

A. True
B. False
Answer: B. False

10. To compile the information into pattern and propose a plan is called

A. analyzing
B. evaluating
C. originating
D. synthesizing
Answer: D. synthesizing

11. FCUBE was introduced in the year

A. 2004
B. 1995
C. 1998
D. 2000
Answer: B. 1995

12. The school headmaster are expected to

A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study

13. The school headmaster are expected to

A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare the budget
D. Put into operation the course of study
Answer: D. Put into operation the course of study

14. Which organization is responsible for the nation's fiscal policies?

A. Ministry of finance
B. Bank of Ghana
C. Parliament
D. Ministry of Employment
Answer: A. Ministry of finance

15. An amount set aside to meet minor expenses in the school by authority is

A. budget
B. provision
C. petty cash
D. Imprest
Answer: D. Imprest

16. …………….. is an amount of money set aside by authority to meet future contingency in the school.

A. provision
B. budget
C. Imprest
D. petty cash
Answer: A. provision

17. School Budget includes

A. Non development expenditure
B. Development expenditure
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: C. Both (a) and (b)

18. All Govt. grants and expenditures are maintained in

A. Stock Register
B. Cash Register
C. Acquittance Roll
D. Contingent Register
Answer: B. Cash Register

19. Budgeting is an estimation of

A. Income and expenditure
B. Income and investment
C. Investment
D. All of the above
Answer: A. Income and expenditure

20. Non development budget includes

A. Maintenance of building
B. Running expenditures
C. Salaries
D. All of the above
Answer: D. All of the above

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising