GES promotion practice
GES Promotion ADI Education Legislation, Policy and Governance Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 39 questions in Education Legislation, Policy and Governance.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. What is the mandate of the Ghana Education Service?
A. Implement the approval policies of the Ministry of education
B. Assist the Ministry of Education to formulate policies
C. Create an enabling environment in all educational institution and management positions that will sustain effective teaching and learning in schools and promote management efficiency within the service
Answer: A. Implement the approval policies of the Ministry of education
2. ……….is not a body under the Ministry of Education.
A. National Council for Tertiary Education (NCTE)
B. National Accreditation Board (NAB)
C. Curriculum Research and Development Division (CRDD)
D. Ghana Education Trust Fund (GET Fund)
Answer: C. Curriculum Research and Development Division (CRDD)
3. Relevant laws and regulations that indirectly is applicable to education include I. The1992 Constitution of Ghana II. Public Procurement Act 2003, (Act 663) III. National Pension Act 2008, (Act 766)
A. I, and II
B. I,II and III
C. I,II,III and IV
D. I, II and IV
Answer: B. I,II and III
4. Which of the Education Acts emphasizes on the decentralization of pre-tertiary education to the District Assemblies (MMDAs)
A. The Ghana Education service Act 1995,(Act506)
B. The Education Act 2008 ( Act778)
C. The Education Act 2007 (Act 778)
D. The Ghana Education Service Act1961 ( Act 87)
Answer: B. The Education Act 2008 ( Act778)
5. What is the core mandate of the Ghana Education service?
A. To develop national curriculum on education to be implemented by the ministry of education
B. To formulate approved national policies and programme on education
C. Implement approved national policies and programme of education
D. Prepare approved salary structure for teachers for the Ministry of Education
Answer: C. Implement approved national policies and programme of education
6. The governing body tor the Ghana Education Service
A. Director of Education
B. Ghana Education
C. The Director General of Ghana Education Service
D. The Ghana Education Service Headquarter
Answer: B. Ghana Education
7. As a strategy to improve schools, which statement is false about intensification mandate
A. They are imposed on schools from external stakeholders
B. They are uniformly applied to all schools
C. They require schools to do more of what they are already doing
D. They require schools to use plans to drive improvement
Answer: B. They are uniformly applied to all schools
8. The school management committee was established by the Ghana Education Service Act 1995, (Act 506) and
A. The Ghana Education Service Act2005, (Act 406)
B. The Education Act 2008 (Act 778)
C. The Education Act 2007 (Act 778)
D. The Ghana Education Service Act 1961, (Act 87)
Answer: B. The Education Act 2008 (Act 778)
9. In an open school climate………………………
A. All decisions are made by the PTA
B. Interactions among stakeholders are promoted
C. Parents do not participates in decision making
D. Principals interact only with teachers
Answer: B. Interactions among stakeholders are promoted
10. The only apex disciplining authority chat has the power to endorse any recommendation to summarily dismiss a teaching and non-teaching a personal from the GES is the………..
A. Board of Governors
B. Director-General
C. GES council
D. Ministry of Education
Answer: C. GES council
11. The District support structure are the following except
A. Parent Teacher Associations (PTAs)
B. Ghana Teacher association (GNAT, NAGRAT, CCT, etc)
C. District Education Planning Team (DEPT)
D. District Education Oversight Committee (DEOC)
Answer: B. Ghana Teacher association (GNAT, NAGRAT, CCT, etc)
12. Teachers pursing moral and ethnic behavior their schools usually
A. Cater for the needs of their constituency
B. Do not promote data-driven decisions
C. Seeks to represent all stakeholders fairly and equally
D. All of the above
Answer: C. Seeks to represent all stakeholders fairly and equally
13. The Ghana Education Service (GES) was establish in 1974 as a part of the public service of Ghana by the Provisional National Defense Council (PNDC)
A. True
B. False
Answer: B. False
14. According to the Ghana Health Maternal Survey and the Ghana Education Service, Girl- Child Division Survey in 2019, Volta Region was rated the Region with the Highest Teenage Pregnancy cases.
A. True
B. False
Answer: B. False
15. The district education oversight committee (DEOC) is a structure to facilitate community participation in education
A. True
B. False
Answer: A. True
16. The core function of the Ghana Education Service is to formulate approved structure and content of education in the Country
A. True
B. False
Answer: B. False
17. The Ghana Education Service Act, 2008 (Act 778) is the current Act governing the Ghana Education Service.
A. True
B. False
Answer: B. False
18. Efficiency as a value affect school policy decision
A. True
B. False
Answer: A. True
19. School governance refers to the management of all human as well as material resources(including financial and other resources)
A. True
B. False
Answer: A. True
20. As far as Education Management is concerned Oversight of system accountability is the responsibility of three autonomous bodies: These are: i. …………………………………………………………. ii. …………………………………………………………. iii
Answer: National Inspectorate Board (NIB), The National Teaching Council (NTC) and the National Council for Curriculum and Assessment (NaCCA)
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising