GES promotion practice

GES Promotion ADI Curriculum, Pedagogy and Assessment Past Questions and Answers

Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 761 questions in Curriculum, Pedagogy and Assessment.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Which of the following is /are data produce by norm- referenced test?

A. Determining of whether students are performing at grade level
B. Mastering of specific objectives in the curriculum
C. Mastery of specific skills related to the curriculum
D. All of the above
Answer: A. Determining of whether students are performing at grade level

2. The vision of the Ghana Education service is to

A. Implements the approved policies of the Ministry of Education
B. Assist the Ministry of education to formulate policies
C. Creates an enabling environment in all educational institution and management position that will sustain effective teaching and learning in schools and promote management efficient within the service
D. Ensure that all Ghanaian children of school-going age are provided the quality formal education and training through effective and efficient management of resources to make education delivery relevant to the manpower and social needs of the nation
Answer: C. Creates an enabling environment in all educational institution and management position that will sustain effective teaching and learning in schools and promote management efficient within the service

3. … is the mission of the Ghana Education service.

A. To implement the approved policies of the Ministry of Education
B. To assist the Ministry of Education to formulate policies
C. To create an enabling environment in all educational institutions and management positions that will sustain effective teaching and learning in schools and promote management efficiency within the service
D. To ensure that all Ghanaian children of school-going age are provided with quality formal education and training through effective and efficient management of resources to make education delivery relevant to the manpower and social needs of the nation
Answer: D. To ensure that all Ghanaian children of school-going age are provided with quality formal education and training through effective and efficient management of resources to make education delivery relevant to the manpower and social needs of the nation

4. Complete the following Vision statement of the Ghana Education Service. The Ghana Education Service seeks to create an enabling environment in all education institution and management positions that will……………………………

A. Develop effective learning and efficiency in the management of the attainment of the goals of the service
B. Facilities effective formal and informal education in pre-tertiary institutions
C. Facilities effective teaching and learning and efficiency in the management of the attainment of the goals of the service
D. Promote effective teaching and efficiency in the management of the attainment of the goals of the service
Answer: C. Facilities effective teaching and learning and efficiency in the management of the attainment of the goals of the service

5. In a learner-centered school, which of the following activities would the school head encourage?

A. Parents to design the curriculum
B. Students to design the cur
C. Teachers to avoid test and other assessment because the demoralize students
D. Teachers to developed lesson plans that use existing knowledge construct new knowledge
Answer: D. Teachers to developed lesson plans that use existing knowledge construct new knowledge

6. Decisions about what to do to improve school entail higher levels of uncertainly why?

A. Lot of time spent on school improvement efforts
B. Future conditions cannot be predicted accurately
C. Teachers are not interested in participating in school improvement efforts
D. The school head may be autocratic
Answer: B. Future conditions cannot be predicted accurately

7. A conflict matrix in relation to time tabling is designed to determine, which of the following courses that

A. Cannot be scheduled at any time
B. Cannot be scheduled at the same time
C. Teachers are unwilling to each
D. Teacher cannot teach
Answer: B. Cannot be scheduled at the same time

8. Teachers are expected to engage in extensive analysis when making unprogrammed decisions is the school. Why?

A. Existing policy and rules do not prescribe the action to go taken
B. The decision is of less importance to the school
C. The decision will be evaluated by the school hard
D. The existing policy an rules prescribe the action to be taken
Answer: A. Existing policy and rules do not prescribe the action to go taken

9. Effective classroom management strategies do not include

A. Encouraging initiative
B. Letting students help establish guidance
C. Modeling ideal behavior
D. Providing textbooks
Answer: D. Providing textbooks

10. Which of the following statement about interdisciplinary teacher teaming is incorrect?

A. In terms, teacher preference and power can result in one subject dominating other subjects
B. Teaming is intended to accommodate curriculum constructed around contemporary subject and problem rather than discipline ( separate subjects)
C. Teams are usually more open to considering change than are traditional academic department
D. None of the above
Answer: B. Teaming is intended to accommodate curriculum constructed around contemporary subject and problem rather than discipline ( separate subjects)

11. Teachers are advised that in matters of student’s discipline, student should ……………………

A. Have a fair and impartial hearing
B. Have no recourse to appeal a decision
C. Present only the class teacher as a witness
D. All of the above
Answer: A. Have a fair and impartial hearing

12. Distinguish between Scheme of work, s, Terms and conditions of Service, T

A. S refers to classroom teacher’s job description while T refers to contract of appointment regulating teacher’s compensation, progression, work ethic, discipline,
B. S refers to contract of appointment which regulate the relationship between the GES and teacher while T refers to classroom teacher’s job description based on the syllabus
C. S refers to the syllabus while T refers to contract of appointment which regulates the relationship between the GES and teachers.
D. S refers to classroom teacher’s
Answer: A. S refers to classroom teacher’s job description while T refers to contract of appointment regulating teacher’s compensation, progression, work ethic, discipline,

13. …………………… Is the information or facts so skills attained through learning or education

A. Training
B. Assessment
C. Knowledge
D. Examination
Answer: C. Knowledge

14. Who initiated the Behaviorist theory of language development which suggests that, parents reinforce the baby’s efforts at language?

A. B.F Skinner
B. Noam Chomsky
C. Vygotsky
D. Trawick Smith
Answer: A. B.F Skinner

15. Vision 2020 has it that;

A. By year 2020,all Trained Teachers must be Degree Holders
B. By year 2020, all children of school-going age must be in school
C. By year 2020, the pre-tertiary education policy would be implemented
D. By year 2020, pupil-teacher ratio would be 35:1 across all the levels of education
Answer: B. By year 2020, all children of school-going age must be in school

16. Stakeholders of education include; I. Student/pupils II. Parents/guardians III. Traditional leaders/chiefs IV. NGOs V. District Assemble

A. I,II,III,IV and V
B. I,II,III and V
C. I,II,IV and V
D. I,II
Answer: A. I,II,III,IV and V

17. ………… is not an academic record.

A. Syllabuses
B. Pupils’
C. Teachers’ Note Book
D. Cumulative Record Book
Answer: D. Cumulative Record Book

18. The challenges of the school system the inform teacher education include the following except

A. The increasing burden of the educational system on Ghanaian children due to curricula that are dissociated from the personal and social context of children, and the inadequate preparation of teachers who are not able to connect with children and respond to their individual needs;
B. Poor development of numeracy and literacy skill among pupils in basic education
C. Poor performance in the core subject especially English, integrated science and mathematics at both
D. The transition of the Graduates of the complementary Basic Education into the Mainstream
Answer: D. The transition of the Graduates of the complementary Basic Education into the Mainstream

19. …………. Is the defined working environment, terms of work, and roles and responsibilities that come with the employment of a teacher? It touches on issues including the workload: schooling hours, days, teaching times, vacations, travels, insurance, safety and health, remuneration, and job security among others.

A. Teacher’s welfare
B. Teacher working conditions
C. Teacher’s standards
D. Teacher management
Answer: B. Teacher working conditions

20. ……………….refers to the teacher’s responsibility towards their student sand indeed regarding the whole teaching and learning process. In this direction teachers accept tenureship to support under their care.

A. Teachers evaluation
B. Teacher assessment
C. Teacher accountability
D. Teacher management TRUE OR FALSE STATEMENT
Answer: C. Teacher accountability

Ready to practise the full question bank?

Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising