GES promotion practice
GES Promotion ADI Contemporary Issues in Education Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 11 of 11 questions in Contemporary Issues in Education.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. The sustainable Development Goal (SDG) 4 advocates for inclusive and equitable quality education and promotion of lifelong learning opportunities for all. To achieve this, targets and indicators have been set that enjoin countries to put in place, system and policies, among others, to increase the supply of……………….
A. Qualified teachers
B. New posted teachers
C. Degree teachers
D. Basic education teachers
Answer: A. Qualified teachers
2. One of the key learning objectives of sustainable development Goals (SDG) 4; to ensure inclusive and equitable quality education and promotion of lifetime learning opportunities for all is that the learner
A. Is able to identify his or her individual rights and clarify his or her needs and value related to work
B. Is able to recognize the intrinsic value of education and to analyze and identify his or her personal development
C. Knows the basic principle of sustaining planning and building and can identify opportunities for making his or her own area more sustainable and inclusive
D. Understands the inequality is a major driver for social problems and individual dissatisfaction
Answer: B. Is able to recognize the intrinsic value of education and to analyze and identify his or her personal development
3. What is the role of the Comprehensive National Teacher Policy?
Answer: The Comprehensive National Teacher Policy for Ghana is underpinned by Basic Valuebased that Teachers are expected to imbibe to impact their schools and communities.
4. The Sustainable Development Goal (SDG) 4 advocates for
Answer: Inclusive and Equitable Quality Education and Promotion of lifelong learning opportunities for all
5. The ( COTVET) is a national body set up by an Act of Parliament of the Republic of Ghana ( Act 718 of 2006) to coordinate and oversee all aspects of Technical and Vocational Education and Training in the country. What does COTVET stand for?
Answer: Council for Technical and Vocational Education and Training
6. Nowadays, the most effective mode of learning is
A. Self-study and Face-to-face learning
B. e-learning
C. Blended learning
D. Both e-learning and blended learning
Answer: D. Both e-learning and blended learning
7. Nowadays, the most effective mode of learning is
A. Blended learning
B. E-learning
C. Both (a) and (b)
D. Self-study
Answer: C. Both (a) and (b)
8. The most important reason for stakeholders to evaluate basic education programmes such as the free SHS on regular basis is to ………………………
A. Determine to what extent the programmes are beneficial to the students and communities
B. Highlight students’ achievement to community members
C. Justify request for supplemental funding for special projects
D. Provide evidence to support advocacy efforts with regard to legislation
Answer: A. Determine to what extent the programmes are beneficial to the students and communities
9. The use of media either sequentially or simultaneously in a single communication is called as
A. Web Aided Instruction
B. Technology Aided Instruction
C. Computer Assisted Instruction
D. Multi-media Instruction
Answer: D. Multi-media Instruction
10. Inclusive education is about
A. making provision for all children
B. welcoming and celebrating diversity
C. both (A) and (B)
D. none of these
Answer: C. both (A) and (B)
11. Free SHS is anchored on the pillars _______________ I. Removal of cost barriers II. Expansion of infrastructure III. Improving access to basic education. IV. Improvement in quality and equity.
A. I only
B. II and III only
C. I, II and IV only
D. All of the above
Answer: C. I, II and IV only
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising